Kredi Borcu Ödememe Hapis Cezasına Dönüşür Mü?
Yasal olarak reşit olan ve hayatın kollarında kendisine yer bulanlar hayatın acı tarafı borçlarla karşılaştıklarında keşke büyümeseydim diyebilirler. Günümüzde yetişkin olanlar genelde borçlarla çabuk tanışmaktadır ve bu ilişki bir süre sonra daha da ilerleyerek ödenmeyen borçlarla tanışmaya kadar gidebilir. Uzun süre ödenemeyen borçlar bir süre sonra gecikme faizine, yasal takibe, haciz ve icraya dönüşür.
Kredi borcu kişilerin finansal durumları statik olmadığı için bazen zamanında ödenemeyebilir. Bu durum 90 günü geçmediği sürece pek sıkıntı olmaz. Borçlunun 90 günü geçmeyen ödemediği borçtan dolayı sadece kredi notu düşer ve gecikme faizi öder.
Fakat borçlunun borç ödememe ya da ödeyeme durumu 90 gün geçmesi çok büyük sıkıntılar teşkil eder. Bu sıkıntılar 90 gün sonra başlayan yasal takibi müteakiben borçlunun haczedilmesi, borçlunun icralık olması ve borçlunun maaşının bir kısmına el konulması olarak sayılabilir.
Fakat borç sahiplerinin biraz olsun rahatlatacak bir durum var ki oda borçlunun borcu yüzünden hapis yatamayacağıdır. Anayasanın 38. Maddesine göre karşılıklı sözleşmeden doğan edimlerin yerine getirilmemesi kişinin özgürlüğünden mahrum bırakılması için yeterli bir durum değildir.
Borçlunun, borcu yüzünden hapis cezasına çarptırılmamasının istisnası da vardır. Eğer borçlu, borcunu ödeyeceğine dair taahhütte bulunmuşsa ve icra müdürünün de imzası bulunan bir tutanak tutulmuşsa borçlu taahhüt ettiği zamanda borcunu ödemesi gerekir. Aksi taktirde 3 ay kadar hapis cezası alabilir.