İdari ve yasal takip hakkında bilinmesi gerekenler hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı ve kişilerin yaşamını idame ettirmesinin maliyetinin arttığı günümüzde kişilerin borçlarını zamanında ödeyememeleri sık karşılaşılan bir durum haline geldi. Borçlanma durumu genelde kredi veya kredi kartı yoluyla olduğu için borç ödenmeme durumuyla en çok karşılaşan kuruluşlar bankalar olarak karşımıza çıkıyor.
Bankalar uzun süre ödenmeyen borçları tahsil etmek için bir dizi önlemler alır. Bunlarda idari ve yasal takip olarak karşımıza çıkar. Bankalar borcunu ödemeyen kişilere 90 gün boyunca SMS veya eposta yoluyla borçlarını ödemeleri konusunda uyarmaktan öteye gitmezler. Fakat borç ödenmeme durumu 90 günü geçtikten sonra farklı yaptırımlara başvurabilirler. Bu yaptırımlardan biride bankaların inisiyatifine bağlı olan idari takiptir. Eğer bankalar isterlerse 90 gündür borcunu ödemeyen borçluya idari takip kapsamında borcunun yeniden taksitlendirme imkanı verebilmektedir. Fakat bu durum banklar borçlundan temerrüt faizi tahsil etmektedir. Yani söz konusu borcu anapara olarak hesaplayıp yeniden faiz oranını hesaba katarlar. Bankalar borç ödenmeme durumu 90 günü geçmesi durumunda idari takip başlatmayıp yasal takip başlatmayı da tercih edebilirler. Bu durumda borcunu ödemeyen borçluya bankalar son bir hafta mühlet vermektedir. Bu mühlet sonunda borcun ödenmemesi halinde yasal takip başlatırlar.
Yasal takip borçluya uygulanacak en büyük yaptırımdır. Çünkü yasal takip sonucunda borçlular haciz ile karşı karşıya kalabilir. Bunun yanında yasal takip sonucu kişilerin banka hesaplarına ve maaşlarının bir kısmına el konulabilir.