Kredi Kartı Limiti En Fazla Kaç Olur?
Kredi Kartı çoğu harcamamızda nakit ihtiyacımızı karşılamak için imdadımıza koşuyor. Gelişen bankacılık hizmetleriyle giyim, market, akaryakıt, elektrikli ev aletlerine gibi her türlü alışverişte kredi kartı kullanabiliyor. Kredi kartı paranın alternatifi olarak görülse de kimi zaman olmayan paranın harcanmasına da sebep oluyor. Bu yüzden tüketiciyi korumak amacıyla ve tüketim çılgınlığını engellemek amacıyla kredi kartı ile ilgili çeşitli yasal düzenlemeler yapılıyor.
Kredi kartı borçlarının arttığı günümüzde bu borçlanmayı kontrol altına almak amacıyla son zamanlarda yeni bir yasal düzenleme yapıldı. Yapılan yasal düzenleme kredi kartı limitleri ile ilgili oldu. Yapılan yasal düzenlemeye göre kredi kartı limiti kredi kartının alındığı ilk yıl kişinin belgelenebilir net gelirinin 2 katını geçmemesi gerekirken sonraki yıllarda kişinin aylık gelirinin 4 katını geçmemesi gerekiyor.
Bir örnekle açıklaması gerekirse kişinin belgelenebilir aylık net gelirinin 1.300 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda kişinin aldığı kredi kartının limiti ilk yıl maksimum 2.600 TL olabilir. Daha sonraki yıllarda ise kredi kartı limiti 5.200 TL’nin üzerinde olması yasal olarak imkansızdır.
Kredi kartı üst limitini belirleyen bu yasal düzenleme tüketiciye yönelik bir düzenleme olarak karışımıza çıkıyor. Yani bankalar yasal olarak öngörülen kredi kartı limitini size vermek zorunda değildir. Bu durum da çoğu zaman karşımıza çıkıyor. Yasal olarak daha fazla limitli kredi kartı alabilecek kişilere bankalar çoğu zaman daha düşük limitli kredi kartı veriyor. Bunun nedeni ise bankalar borç yükü fazla olan ve kredi notu düşük olan kişilere yüksek limitli kredi kartı vermek istemiyor.