20 Kasım tarihinde ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı Ortaöğretim sonuçları açıklandı. Sınava girmiş olan adaylar almış oldukları puanla devlet memuru olabilme şanslarını araştırmaya başladılar. Buna göre 60-70 puanla atanabilir miyim? Devlet memuru olabilmek için kaç puan almam gerekiyordu? Soruları sorulmaya başladı.
Sınava Rekor Katılım
Bu yıl Kamu Personeli Seçme sınavına rekor bir katılım gerçekleşti. 3 milyon 498 bin 335 adayın katılımıyla yapılan sınav sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarını öğrenen adaylar, Devlet Memuru olabilmek için puanlarını değerlendirmeye başladı. Uzmanların sorulara yanıt olarak vermiş oldukları bilgilere göre, adayların hangi kadrolara başvurabilecekleri ÖSYM tarafından açıklanacak tercih sonuçlarına göre yapılabilecek. Sınava giren adayın aldığı puan ne kadar yüksek, kadro sayısı ne kadar yüksek olursa Devlet memuru olarak yerleşmek için o kadar çok şans doğacaktır.
Bu anlamda uzmanlara göre Sağlık Meslek Lisesi mezunları çok avantajlı gibi görünüyorlar. Çünkü sağlık alanında çok fazla kadro açılması sağlık meslek lisesi mezunlarını daha şanslı ve avantajlı hale getirmekte. Eğer düz lise mezunları yeterli derecede başarılı puan alamamışlarsa, şansları da o kadar düşük olmakta. Sınava giren adaylar belediyeler, üniversiteler, bakanlıklar, düz memur, itfaiye görevlisi, hemşire, ebe ve sağlık teknisyeni olarak görev yerlerine atanabilecekler. Ayrıca KPSS sınavının 2 yıl geçerli olduğunu belirtilmiştir.
Yüksek Puan Alanlar Anantajlı
Uzmanlara göre KPSS sınavında ön lisans ve ortaöğretim seviyesinde sınava girmiş olan adaylardan 85 ve üstü puan alanların şansı daha çok olacaktır. Ayrıca kadro sayısı çok fazla açıldığı için özellikle sağlık meslek lisesi mezunlarının 60 ve üzeri puan almaları atanmalarının mümkün olabileceğini belirtiyorlar. Düz lise mezunlarının ise 85 puan ve üstü puan almaları halinde, memur olmalarının mümkün olduğu belirtiliyor.