Ne Zaman Banka Hesaplarına El Konulur?
Değişen hayat şartlarına göre kredi veya kredi kartı borcunun ödenemez hale gelmesi olası bir durumdur. Bu durumda bankalar ödenmeyen borçlardan rahatsızlık duyduğu için borcunu ödemeyen kişilere çeşitli yaptırımlar uygular. Bankaların uyguladığı yaptırımlar kredi notu düşürme, kırmızı kalem yeme ve banka sicilini bozma, icra ve banka hesaplarına el koyma olarak sayılabilir.
Bankalar borcunu ödemeyen kredi veya kredi kartı borçlusuna 90 gün boyunca SMS veya eposta ile borcunu ödemesi için telkinde bulunur. Bu süre zarfınca borçludan borcunu ödemesi beklenir. Eğer borçlu borcunu öderse bankalar borcunu geç ödeyen borçlunun sadece kredi notunu düşürür ve gecikme faizi tahsil eder.
Fakat borç ödememe süresi 90 güne geçerse bankaların tavrı sert bir şekilde değişir. Bankalar 90 gündür borcunu ödemeyen kişiye son olarak 1 hafta mühlet verir ve bu süre zarfında bütün borcun ödenmesini ister.
Bankalara olan kredi borcu veya kredi kartı borcu son 1 hafta içerisinde de ödenmezse bankalar artık hukuki yollara başvurur ve yasal takip başlatır. İşte tam bu süreçte banka hesaplarına el koyulma ihtimali önümüze çıkar. Bankalar 90 gün ve 1 haftadır borcunu ödemeyen borçlu hakkında yasal takip başlattıktan sonra kişinin kırmızı kalem yemesini sağlar ve banka sicilini bozar. Daha sonra ise bankalar borcunu ödemeyen kişinin banka hesaplarına el koyar. Aynı zamanda borçlunun maaşının belli bir kısmına da el koyulabilir.
Bu süreç sonun sadece banka hesaplarınıza el konulmaz. Kredi notunuz düştüğü için ve banka siciliniz bozulduğu için 5 yıl boyunca kredi veya kredi kartı almazsınız.