Ana SayfaEkonomiPetrol Anlaşmasında Yeni Adım: OPEC Üyesi Olmayan Ülkeler de Üretim Kısıtlamasına Gidecek!

Petrol Anlaşmasında Yeni Adım: OPEC Üyesi Olmayan Ülkeler de Üretim Kısıtlamasına Gidecek!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

2008 yılından beri petrol üretiminin kısıtlanması konusunda bir anlaşmaya varamayan OPEC (Petrol İhraç Eedn Ülkeler Birliği) üyesi ülkeler, Kasım ayı sonunda Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaptıkları toplantıda anlaşmaya varmıştı. Bahse konu anlaşmaya OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden de destek geleceği açıklandı.

Eylül ayı sonunda Cezayir’de toplanan OPEC üyesi ülkeler, petrol üretiminin kısıtlanması konusunda net bir mutabakata varamamıştı. Toplantının akabinde İran; petrol üretimini 300 bin varil artıracağını açıklamıştı. İran’ın bu açıklamasının ardından Suudi Arabistan da petrol üretimini günlük 1 milyon varil artırma tehdidinde bulunmuştu.

Kasım ayı sonunda Viyana’da gerçekleşen toplantıdan anlaşma haberi çıkması üzerine brent ham petrolün fiyatında yüzde 20’yi aşan oranda artış yaşanmıştı. OPEC üyesi ülkelerden toplantı öncesi gelen negatif açıklamalar sonrasında 44 dolara kadar sarkan brent ham petrolün varil fiyatı; anlaşma sağlandığı haberinin gelmesi ardından 55 dolara kadar çıkmıştı.

Rusya Etkisi Sürüyor!

OPEC üyesi ülkelerin negatif açıklamaları ile azalan brent ham petrolün varil fiyatı Rus ekonomisini de etkilemeye başlayınca devreye Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin girdi. OPEC toplantısına  “davetli” statüsünde katılan Rusya, üye ülkelerin “petrol üretiminin kısıtlanması” yönünde anlaşmasını sağlamıştı.

OPEC ülkelerinin anlaşmasının ardından Rusya adımlarına devam ediyor. Petrol üretimini gelecek yıl içerisinde günlük 300 bin varil azaltacağını açıklayan Rusya, çevresini etkilemeye de devam ediyor. Kazakistan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ise şaşırtıcı bir şekilde üretimi ılımlı miktarda kısmayı vaat etti.

Bütün bu gelişmelerin ve açıklamaların akabinde brent ham petrol fiyatının daha da yükselmesi bekleniyor. Hali hazırda 54,5 dolar seviyesinde bulunan ham petrol fiyatının, ülkelerin açıklamalarına sadık kalmaları durumunda 60 dolar sınırına tırmanacağı ön görülüyor. Bu noktada verilen vaatlerin yerine getirilip getirilmeyeceği büyük önem arz ediyor.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.