Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kullananların kredi borçlarını ödememeleri ya da ödeyememeleri bankalar tarafından sık rastlanan bir durumdur. Dolaysıyla bankalar böyle bir duruma alışıktır ve bu sorunu çözmek için ne yapmaları gerektiğini bilirler. Kredi kullananlar, bankalara olan borçlarını ödememeleri halinde uzun bir süreç onları bekler. Bu süreç kredi notunun ve faiz ödemelerinin artmasıyla başlar ve icra ile biter.
Bankalara olan borcunuzu ödeyemediğiniz halde sizi 90 günlük bir süreç bekler. Doksan günlük bu süre zarfında bankalar size mesaj, mail gibi çeşitli yollarla ulaşır ve borcunuzu ödemenizi ister. Size sunulan 90 gün içerisinde borcunuzu ödemeniz halinde sadece gecikme faizi ödersiniz ve kredi notunuz düşer. Aynı zamanda bankalar size bu dilim içerisinde kredinizi yeniden yapılandırma fırsatı da sunmaktadır. Bu fırsattan yararlanarak kredi borcunuzu daha ödenebilir hale getirebilirsiniz.
Kredi borcunuzu 90 gün içerisinde ödememeniz halinde bankalar sizle birebir konuşup bir hafta mühlet vermektedir. Yine bu süre boyunca kredi borcunuzu yapılandırma fırsatınız olabilir. Bankalar tarafından verilen bir hafta mühlet içerisinde kredi borcunuzu ödemezseniz veya kredinizi yapılandırmazsanız bankalar hukuki süreç başlatacaktır. Bu hukuki süreç kredi borcu olan kişinin kara listeye alınmasıyla, banka hesaplarına el konulmasıyla ve borçlu olan kişiniz maaşının bir kısmına el konulmasıyla sonuçlanmaktadır. Aynı zamanda kredi borcu yüzünden kara listeye girenler 5 yıl kadar kredi kullanamazlar.
Kredi borcunun ödenemediği durumlarda banka ile iletişime geçmek en doğrusudur. Bankalar da verdiği krediyi tahsil etmek istedikleri için borcunu ödeyemeyenlere yardımcı olurlar. Bankalarla görüşerek ödeyemediğiniz kredi borcunu yapılandırmanız yararınıza olacaktır. Çünkü ödenemeyen kredinin yapılandırılması halinde faiz ödemeleriniz artsa da en azında icralık olmazsınız.