Devlet üretime doğrudan destek sağlar. Ticaret alanında faaliyette bulunan girişimcilere faizli ya da faizsiz kredi sağlar. Buna KOSGEB kredisi denir.
Bankalara Borcu Olan Girişimciler KOSGEB Kredisi Veya Hibesi Alabilir Mi?
Türkiye ekonomik yapı bakımından genç girişimcilere ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyacı gidermek amacıyla devlet KOSGEB ve İşKur aracılığıyla girişimcilere çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu destekler girişimcilere 50.000 TL kadar hibe kredi, 100.000 TL kadar faizsiz geri ödemeli kredi olarak verilmektedir. KOSGEB bu hibe ve faizsiz krediyi girişimcilere bazı şartlar karşılığında vermektedir. Bu şartların başında girişimcilik eğitimi gelmektedir. Peki, KOSGEB için kişinin borç durumu önemli midir?
Söz konusu banka sektörü olduğu zaman genelde kişilerin ödenmeyen borçları bankacılık işlemi yaparken karşılarına çıkmaktadır. Ödenmeyen borçlar kişilerin kredi notunu ve banka sicilini etkilediği için kredi notu düşük olan ve banka sicili bozuk olanlar çoğu bankacılık hizmetinden mahrum kalırlar. Fakat KOSGEB’in hiçbir banka ile bağlantısı yoktur. Dolaysıyla teoride KOSGEB faizsiz geri ödemeli kredi için borç durumu önemli değildir. Fakat pratikte işler farklı olabilir. KOSGEB 100.000 TL geri ödemeli faizsiz kredi için bankalardan veya kredi garanti fonundan teminat mektubu istemektedir. Ödemediğiniz borçlarınız tamda bu zaman karşısına çıkabilir. Bankalar, borcunuz olduğu için size teminat mektubu vermeye bilir. Dolayısıyla 100.000 TL’lik geri ödemeli faizsiz krediyi alamayabilirsiniz.
KOSGEB’in 50.000 TL’lik geri ödemesiz hibe kredisinde durum KOSGEB’in geri ödemeli faizsiz kredisinden farklıdır. KOSGEB’in verdiği 50.000 TL kadar olan geri ödemesiz hibenin bankalar ile hiçbir bağı yoktur. Dolayısıyla bankalar olan borcunuz geri ödemesiz hibe krediyi almanıza hiçbir engel teşkil etmez.