Ana SayfaBankacılıkKredi Faizlerinin Düşmesine Veya Yükselmesine Sebep Olan Faktörler!

Kredi Faizlerinin Düşmesine Veya Yükselmesine Sebep Olan Faktörler!

Kredi Faizlerinin Düşmesine Veya Yükselmesine Sebep Olan Faktörler! Kredi Faizlerini Etkileyen Ekonomik Faktörler!

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Kredi Faizlerini Etkileyen Ekonomik Faktörler

Ekonomik gelişmeler piyasadaki para miktarlarında değişmelere yol açtığı için kredi faiz oranlarında değişmeler olmaktadır. Kredi faiz oranlarındaki bu gelişmeler bazen doğal olarak gerçekleşirken bazı durumlarda ise MB gibi ekonomik faktörlerin piyasaya müdahale etmesi sonucunda doğal olmayan bir şekilde reaksiyon göstermektedir. Kredi faizlerini düşmesini veya kredi faizlerinin yükselmesini sağlayan faktörler kısaca piyasa serbestliği, zorunlu karşılıklar oranı, piyasadaki sermaye oranı ve piyasa yapısıdır.

Kredi faizlerini etkileyen faktörler arasında piyasa serbestliği önemli bir yer tutmaktadır. Kredi faiz oranları piyasadaki para oranına göre değişiklik göstermektedir. Sermaye akışının kolay olduğu serbest piyasalarda para miktarını arttırmak kolay olacağı için kredi faiz oranları da düşecektir. Aynı zamanda sermaye hareketleri devletler tarafından ne kadar baskılanırsa yani piyasa serbestliği ne kadar az olursa faiz oranları da o denli artacaktır.

Merkez bankaları çeşitli yöntemler kullanılarak piyasalara müdahale etmektedir. Bu müdahale çeşitlerinden biride zorunlu karşılıklar oranıdır ve bu oran kısaca MB’nin bankların elindeki paraların bir kısmını zorunlu olarak MB’nin kasalarına yatırmasını zorunlu tutmasıdır. Hal böyleyken MB bu oranı artırdıkça bankaların elindeki para miktarı düşeceği için faiz oranları artacaktır.

Kredi faiz oranlarını etkileyen diğer bir faktör de piyasalara giren sermaye miktarıdır. Eğer piyasada dolaşan para miktarı fazlalaşır ve sermaye bolluğu artarsa kredi faiz oranları düşecektir. Piyasadan sermaye çıkışı olursa da kredi faizleri yükselecektir.

Kredi faiz oranlarını etkileyen diğer önemli bir başlık da piyasa şartlarıdır. Eğer kredilendirme piyasasında rekabet söz konusu ise ve bankalar birbiri ile müşteri konusunda yarışıyorlarsa kredi faiz oranları düşecektir. Fakat tam tersi bir durumda yani kredilendirme piyasasında tekel oluşmuşsa ve rekabet az ise kredi faiz oranlarında yükselme gözlenecektir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.