Konut Kredisi Masraflarına Genel Bir Bakış
Türkiye’de zamanında inşaat sektörüne verilen teşvikler ile inşaat sektörü büyük gelişmeler yaşamıştır. Bu gelişmeler ışığında konut talepleri artmıştır ve konut taleplerinin artmasıyla konut kredisi talepleri de artmıştır. Çünkü konut alımı için gereken nakit ihtiyacı fazla olduğu için karşılamak zor olmaktadır ve dolasıyla konut kredisine ihtiyaç duyulmaktadır. Bankalar konut kredisi kullanan kişilerden faiz dışında bazı masraf ücretleri talep etmektedir. Konut kredisi masrafları kısaca kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti ve sigorta masraflarından oluşmaktadır.
Konut kredisi masrafları arasında yer alan kredi tahsis ücreti istisnai durumlar hariç tüm kredilerden alınmaktadır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken konut kredi tahsis ücreti söz konusu kredinin binde 5’ini yasal olarak geçemeyeceğidir.
Konut kredisi masrafları arasından ekspertiz ücreti de yer almaktadır. Bankalar kredi taleplerini incelerken ekspertiz incelemesi üzerinden yapmaktadır ve kredilendirme oranını ekspertiz değeri üzerinden yapmaktadır. Ekspertiz ücreti ise bankalar tarafından kredi kullanan kişilere yansıtılmaktadır.
Konut kredisi masraflarından bir diğeri ise ipotek tesis ücretidir. Bankalar konut kredisinin kredi limitinin fazla olmasından dolayı kredi kullanandan teminat istemektedir. Bu istenen teminat genelde söz konusu binanın ipotek edilmesi ile karşılanmaktadır. Bankalar konuta ipotek tesis edilmesi sonucu ortaya çıkan ipotek tesis ücretini kredi kullanan kişilere yansıtmaktadır.
Konut kredisi masrafları arasında sigorta masrafları da yer almaktadır. Sigorta masrafları ise hayat sigortası primi, konut sigortası primi ve deprem sigortası (DASK) priminden oluşmaktadır. Genel olarak bankalar hayat ve konut sigortasını zorunlu tutmazken zorunlu deprem sigortasını zorunlu tutmaktadır. Bu sigorta primleri de banka tarafından kredi kullananlara fatura edilmektedir.