Ekonomik durumdan dolayı iş yapamayıp dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaflar için işsizlik maaşı ödenmesi söz konusu. Dükkan kapatan esnaflar için bir işsizlik fonu oluşturulması için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da desteklediği bilinen işsizlik fonunun detayları ilerleyen günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
Esnaf ve sanatkar odalarının bütçelerinin bir kısmını ayıracağı işsizlik fonu için Devlet Hazinesi de destek verecek.
İşsizlik fonu tasarısı ilk gündeme geldiğinde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi esnaf ve sanatkar odalarıyla Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nun bu konuya sahip çıkması durumunda kendilerinin de ellerinden gelen her türlü desteği vereceğini açıklamıştı.
Çalışmaları devam eden işsizlik fonu kapsamında, dükkanını kapatmak zorunda kalan esnaflara 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmesi amaçlanıyor. Yeni düzenlemelerle esnafa ödenecek olan işsizlik maaşına ek olarak düşük faizli kredi imkanı sunmak için de hazırlıklar yapılıyor. Esnaf kredilerindeki faiz oranı 2002 yılında %47 civarındayken, 2016 yılında esnaf kredileri %4 faizle verilmekte.
Esnaflara ödenecek olan işsizlik maaşının hazırlıkları devam ederken mevcut İşsizlik Fonu’ndan yararlanan işsizlere ödenen işsizlik maaşının da arttırılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hazırladığı istatistik sonuçlarına göre 2002 yılından itibaren 2016 yılına kadar toplamda 13.6 milyar liralık işsizlik maaşı ödemesi yapıldı. Bununla birlikte işsizlik maaşı alabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlarda da kolaylık sağlanması amaçlanıyor.