Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bankalar günümüzde ki finansal riskleri azaltmak amacıyla çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Kredi notu, risk raporu ve çeşitli istihbaratlar ile kredi kullanmak isteyen müşterilerini inceleyerek kredilendirme işlemini bu istihbaratlar sonucu vermektedir. Kredi notu bu kıstasların başında yer almaktadır.
Kredi notuna öz olarak finansal kuruluşlar ile kişilerin arasında gerçekleşen geçmiş finansal ilişkilerin özgün metotlarla puanlandırılmasıdır. Aracı kuruluşlar aracılığıyla elde edilen kredi notu kredi kartı borçları, kredi borçları ve ödenmeyen borçlarınız etkilemektedir. Dolayısıyla bankalar kredi notu ile kişilerin borç ödeme alışkanlıklarını görerek potansiyel riskleri öğrenirler.
Çeşitli ülkelerin kredi notu belirleyen ve bankalar ile paylaşan çeşitli aracı kurumları vardır. Ülkemizde kredi notu belirleme görevini KKB çatısı altında kurulan Findeks üstlenmektedir. Findeks Türkiye’de kredi notu belirleyen tek yetkili kuruluştur. Çünkü ülke şartlarına göre en iyi veri tabanına sahip olan tek kuruluştur.
Findeks’in kredi notu sayısal bir cetveldir. Şöyle ki Findeks kredi notu 1-699 arasında olanları çok riskli görürken kredi notu 700-1099 olanları orta riskli görmektedir. Gene Findeks’e göre kredi notu 1500-1699 arasında olanlar iyi bir kredi notuna sahipken kredi notu 1700-1900 arasında olanlar ise çok iyi bir kredi notuna sahiptir.
Kredi notunu kredi ve kredi kartı ödemeleri %30 etkilerken, mevcut borç durumu %25 etkilemektedir. Bunun yanında kredi kullanım yoğunluğu kredi notunu %15 oranında etkilemektedir.
Sonuç olarak Findeks tarafından belirlenen kredi notu bankalar ve kredi kullanmak isteyenler için önem arz etmektedir. Kredi kullanmak isteyenler kredi notunu yüksek tutarak hem kolay kredi çekebilme imkanına kavuşurken hem de risksiz bir müşteri oldukları için daha uygun krediler kullanma şansına da sahip olmaktadır. Kredi notunun yükseltmenin en önemli yolu ise borçsuz bir birey olmaktır.