2017 asgari ücret miktarını belirlemek için Asgari Ücret Komisyonu yarın görüşmelere başlıyor. Asgari Ücret Komisyonu’na işçi ve işveren sendikalarıyla birlikte hükümet yetkilileri katılacak. Yapılacak olan görüşmeler süresince işçi ve işveren temsilcileri asgari ücretle ilgili beklentilerini istişare edecek.
Yarın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde başlayacak olan asgari ücret müzakerelerinin sonucu ülke genelinde 6.5 milyon çalışanı etkileyecek.
İşçi temsilciliğini Türk-İş Sendikası, işveren temsilciliğini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun gerçekleştireceği komisyona Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu başkanlık yapacak.
2015 yılındaki görüşmeler, hükümetin asgari ücreti net 1300 liraya yükselteceğini açıklaması sebebiyle hararetsiz geçmişti. Bu sene Türk-İş sendikasının asgari ücreti net 1600 liraya yükseltme isteğinde bulunmasıyla müzakerelerin oldukça tartışmalı geçeceği düşünülüyor.
Bununla birlikte, 2016 yılında ilk ve ikinci altı aylık zam uygulaması yapılmamış ve asgari ücret yıl boyunca 1300 lira olmuştu. Şimdi 2017 yılında iki aşamalı zam uygulaması bir kez daha söz konusu olacak. Bu uygulama gerçekleşirse 2017 yılının birinci ve altıncı ayında iki aşamalı olacak şekilde asgari ücrete zam yapılacak.
Asgari ücrete yapılması istenen zammın fazla bulunmasını eleştiren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “TÜİK’in geçen yıl komisyona sunduğu bir işçinin net yaşam maliyeti net 1600 liraydı. Biz devletin kurumunun ortaya koyduğu bu rakama razıyız. Ülkenin, ekonominin, işverenin durumunu biliyoruz ama işçinin halini daha iyi biliyoruz. Bu nedenle talep ettiğimiz net 1600 lira makul bir rakamdır. Üzülerek görüyoruz ki bunu bile yüksek bulanlar var. Biz onları bir ay bu parayla geçinmeye davet ediyoruz” dedi.
Asgari Ücret Komisyonu yasal olarak 5 işçi, 5 işveren, ve 5 hükümet yetkilisi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Bu komisyon asgari ücret miktarını belirliyor. Komisyonda en çok üye sayısına sahip olan işçi ve işveren sendikaları temsilci olarak bulunuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı ilk toplantıdan sonra işçi ve işveren taraflarının düzenlediği iki toplantı daha gerçekleştiriliyor ve son olarak tekrar bakanlıkta bir toplantı yapılarak nihai karar veriliyor.
Bakanlık tarafından seçilen bir temsilcinin başkanlığında toplanan komisyon üyeleri en az 10 üyeyle oylama yapıyor. Eğer oylar eşit çıkarsa başkanın dahil olduğu tarafın oy çoğunluğu geçerli sayılıyor.