Ana SayfaBankacılıkRisk Raporu Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Risk Raporu Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Risk Raporu Hakkında Bilmeniz Gerekenler! Risk Raporu Nedir? Risk Raporu Ücretlendirilmesi! Detaylar İçin...

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Bu içerikte neler var?

Risk Raporu Nedir?

Kredi başvurularınızı inceleyen bankalar bu incelemelerde kişinin risk raporuna önem vermektedir. Bankalar aracı kurumlardan veya kurumdan elde ettiği risk raporu ile kişilerin ödeme alışkanlıklarını inceler ve müşterisine yaklaşımını risk raporuna göre belirler. Türkiye’de risk raporunu hazırlayan ve bankalara sunan aracı kurumu Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’dur.

KKB risk raporu kişilerin bankalar ile ilişkisini inceleyen ve bunları düzenleyen bir rapordur. Kredi Kayıt Bürosu risk raporu genel olarak kişilerin borç kayıtlarını yani kredi veya kredi kartı borçlarını incelemektedir. 2013 yılından itibaren ise risk raporu içinde gerçek kişilerin fatura ödemelerine ve tüzel kişilerin finansal hareketlerine yer verilmeye başlanmıştır. Kredi, fatura ve kredi kartlarınızın borç ödemleri risk raporunun skorunu oluşturmaktadır. Risk raporu skoruna paralel bir şekilde kredi onaylanma ihtimali artmaktadır.

KKB tarafından hazırlanan risk raporu yukarıda da vurguladığımız gibi gerçek veya tüzel kişilerin borç yükünü ve borç ödeme alışkanlıklarını içermektedir. Bankalar risk raporu ile kredi vermeleri durumda katlanacakları riskleri incelemektedir.

Normalde 2012 yılından bu yana tüm banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve hatta ATM’lerden risk raporuna ulaşılması planlanıyordu. Fakat pratikte bu hedef gerçekleştirilemedi. Günümüzde risk raporu hizmetini bazı banka şubeleri belli bir ücret karşılığında vermektedir.

Risk raporu ücretlendirilmesi hali hazırda tam olarak belirli bir sisteme oturtulmamıştır. Buda bankalar arası risk raporu ücretinde farklılıklara neden olmaktadır. Dolaysıyla risk raporu ücretinde genel geçer bir durum yoktur. Fakat çoğu banka KKB risk raporunu 5-15 TL arasında ücretlendirmektedir.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.