Risk Raporu Nedir?
Kredi başvurularınızı inceleyen bankalar bu incelemelerde kişinin risk raporuna önem vermektedir. Bankalar aracı kurumlardan veya kurumdan elde ettiği risk raporu ile kişilerin ödeme alışkanlıklarını inceler ve müşterisine yaklaşımını risk raporuna göre belirler. Türkiye’de risk raporunu hazırlayan ve bankalara sunan aracı kurumu Kredi Kayıt Bürosu (KKB)’dur.
KKB risk raporu kişilerin bankalar ile ilişkisini inceleyen ve bunları düzenleyen bir rapordur. Kredi Kayıt Bürosu risk raporu genel olarak kişilerin borç kayıtlarını yani kredi veya kredi kartı borçlarını incelemektedir. 2013 yılından itibaren ise risk raporu içinde gerçek kişilerin fatura ödemelerine ve tüzel kişilerin finansal hareketlerine yer verilmeye başlanmıştır. Kredi, fatura ve kredi kartlarınızın borç ödemleri risk raporunun skorunu oluşturmaktadır. Risk raporu skoruna paralel bir şekilde kredi onaylanma ihtimali artmaktadır.
KKB tarafından hazırlanan risk raporu yukarıda da vurguladığımız gibi gerçek veya tüzel kişilerin borç yükünü ve borç ödeme alışkanlıklarını içermektedir. Bankalar risk raporu ile kredi vermeleri durumda katlanacakları riskleri incelemektedir.
Normalde 2012 yılından bu yana tüm banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve hatta ATM’lerden risk raporuna ulaşılması planlanıyordu. Fakat pratikte bu hedef gerçekleştirilemedi. Günümüzde risk raporu hizmetini bazı banka şubeleri belli bir ücret karşılığında vermektedir.
Risk raporu ücretlendirilmesi hali hazırda tam olarak belirli bir sisteme oturtulmamıştır. Buda bankalar arası risk raporu ücretinde farklılıklara neden olmaktadır. Dolaysıyla risk raporu ücretinde genel geçer bir durum yoktur. Fakat çoğu banka KKB risk raporunu 5-15 TL arasında ücretlendirmektedir.