Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği (OPEC), 29 Eylül 2016 tarihinde Cezeyir’de gerçekleştirdiği toplantıda petrol fiyatının yükseltilebilmesi için petrol üretim düzeyinin kısıtlanmasına karar vermişti. Söz konusu anlaşma lafta kalırken, daha sonrasında OPEC ülkeleri arasındaki gerilim tırmandı.
OPEC üyesi ülkelerden olan İran’ın petrol üretimini günlük 300 bin varil artırma kararının almasının ardından, Suudi Arabistan da OPEC’i petrol üretimini 1 milyon varil daha artırmakla tehdit etmişti. Global çapta petrol üretimini maksimum 33 milyon varil seviyesinde tutmak isteyen OPEC ülkeleri bir anlaşmaya varamadılar. Zira Irak’ta IŞİD’e karşı giriştiği mücadeleyi öne sürerek “petrol üretim kısıtlaması” anlaşmasından kendisinin muaf tutulmasını istedi.
30 Kasım’daki Toplantıda da OPEC’in Anlaşmaya Varması Beklenmiyor!
OPEC üyesi ülkeler arasında meydana gelen ihtilaflar, birliğin 2 gün sonra Viyana’da yapacağı toplantıda giderilmeye çalışılacak. Ancak birliğe üye ülkelerden yapılan açıklamalar söz konusu ihtilaflara bir çözüm yolu bulunabilme ihtimalinin hayli güç olduğunu gözler önüne seriyor.
Öncelikle İran’ın tavrı OPEC ülkelerinde hayal kırıklığı yaratırken, bu duruma Suudi Arabistan’ın da restle karşılık vermesi umutları köreltti. Son olarak Irak’ın da anlaşmadan muaf tutulma isteği üye ülkeler tarafından kabul göreceğe benzemiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından yapılan açıklamada da petrol kısıtlaması anlaşmasının yapılabilmesinin çok zor olduğu ifade edilmişti.
OPEC ülkelerinin 30 Kasım’da Viyana’da yapacakları toplantı öncesi üye ülkelerden gelen negatif yönlü açıklamalar; petrol fiyatlarını da doğal olarak etkiliyor. Geçtiğimiz hafta varil başına 50 doları zorlayan brent petrolün fiyatı 47 dolara kadar sarkmış durumda. Çarşamba günü yapılacak toplantıdan olumsuz bir sonucun çıkması durumunda; petrol fiyatlarının daha da düşmesi beklenirken, üye ülkelerin anlaşmaya varması halinde ise petrolün varil fiyatının yükselebileceği tahmin ediliyor.