Sosyal Sigorta Kurumu’na bir destek olarak kabul edilen, kişilerin emeklilik dönemlerinde refah düzeylerini düşürmeden yaşamalarına yardımcı bir sistem olarak görülen Bireysel Emeklilik Sistemi büyük önem taşıyor. Kişilerin, özel Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmalarına teşvik edecek adımlar atılmaya başlanıyor.
Son yıllarda birçok işçi tarafından tercih edilen Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet tarafından desteklenerek, ciddi bir ödeme katkı payı ayrılıyor. Bireyse Emeklilik Sistemi ile kişilerin, emeklilik dönemlerinde de maddi sıkıntı çekmelerini engellemek, refah seviyesini düşürmemek hedefleniyor.
Resmi Gazete’de yeni bir Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yönelik Başbakanlık Bildirgesi yayımlandı. Başbakanlık tarafından Resmi Gazete yayınlanan bildirgeye göre, işveren işçisini artık BES’lemek zorunda olacak.
Resmi Gazetede Yayınlandı
Resmi Gazete’de yayınlanan Başbakan Binali Yıldırım’ım imzasını taşıyan, bir bildirge yayımlandı. Yayınlanan bildirge içerisinde Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 1 Ocak 2017 tarihinde hayata geçirileceği açıklandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın imzaladığı bildirge içeriğinde, kamu kurum ve kuruluşlarına ilişkin Bireysel Emeklilik Tasarrufu ile Yatırım Sistemi Kanunu’nun Ek 2. Maddesi gereğince belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmesi, katkı paylarının doğru hesaplanması tahsil edilmesini sağlayacak kurum içi tedbirlerin alınması talimatı verildi.
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren hayata geçirilecek Bireysel Emeklilik Sistemi, bu yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlerle ilgili kanun gereği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından idari para cezası uygulanacağı da bildirgede belirtildi. Ayrıca Resmi Gazete’de yayınlanan bildirge içeriğinde, iş veren kişinin sözü edilen katkı payını zamanında aktarmaması, yerine getirmekte geciktirmesi gibi durumlarda oluşan parasal kayıptan da sorumlu tutulacağı açıklandı.