Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan “2016 Dünya Enerji Görünümü Raporu’na” göre 2040 yılına kadar küresel çapta doğalgaz ve petrol aranması ve işletilmesi için devasa bir meblağ harcanacak. Önümüzdeki 23 yıllık zaman dilimi için ön görülen meblağ tam 23 trilyon dolar.
Bahse konu rapora göre önümüzdeki dönemde yeraltı kaynakları için global çapta verilen mücadele daha da artacak ve had safhaya ulaşacak.
Sadece Arama ve Üretim İçin 17,5 Trilyon Dolar!
Petrol ve doğalgazın aranması ve üretimi için 2040 yılına kadar 17 trilyon 489 milyar dolar yatırım yapılacağı tahmin ediliyor. Ayrıca petrol ve doğalgaz iletimi için de toplam 4 trilyon 64 milyar dolar; iletim masrafları için de doğalgaza 3 trilyon 19 milyar dolar ve petrole de 1 trilyon 45 milyar dolar yatırım yapılacağı ön görülüyor. Söz konusu devasa rakamların dünyanın enerji ihtiyacına paralel olarak gösterdiği artış her yıl katlanarak devam edecek.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan “2016 Dünya Enerji Görünümü Raporu’na” göre; global çapta petrolün rafineri safhası için toplamda 1 trilyon 283 milyar dolarlık gider yapılacağı tahmin ediliyor. Petrol ihraç eden ülkelerin (OECD) rafineri çalışmaları için toplamda 369 milyar dolarlık harcama yapması beklenmektedir. Söz konusu dönemde OECD harici ülkelerin ise 914 milyar dolarlık kaynağı rafineri faaliyetleri için harcayacağı ön görülüyor.
2016 Dünya Enerji Görünümü Raporu’na göre 2040 yılına kadar global çapta kömür kaynaklarına 1 trilyon 135 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor. Kömürün taşınması, iletimi ve diğer aşamaları için ise 280 milyar doları aşkın harcama yapılacağı tahmin ediliyor.
Doğal enerji kaynakları için 2040 yılına kadar geçecek 23 yıllık sürede yapılacak yatırımların tamamının 23 trilyon doları bulması bekleniyor.