Adıyaman’da yaşayan Y.K evlendikten 7 ay sonra ailevi olayları neden göstererek işten ayrıldı. İşten ayrılmasının ardından tazminatını alamayan Y.K işyerine dava açtı. Dava dilekçesinde çalışma hayatının evliliğine olumsuz etki etmesini neden gösteren Y.K kıdem tazminatının tahsisini talep etti. Yargıtayın kararı ise haberi okuyan herkesi çok şaşırttı.
Davaya bakan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, ailevi nedenlerden dolayı işinden ayrılmak isteyen Adıyaman’da yaşayan Y.K için haklı fesih nedeni olarak kabul etti. Kişi, evliliğini neden olarak göstermese dahi, evlenmenin de ailevi bir mesele olduğu kabul edilerek tazminat alabilmesi yönünde hüküm beyan etti. Böylece, tüm çalışanları ilgilendiren bu haber, kıdem tazminatında emsal karar oluşturarak yeni bir dönemin başlamasına neden oldu.
Yerel Mahkemeden Ret, Yargıtaydan Onay
Adıyaman’da işten ayrılma nedenlerine “ailevi nedenler” yazan kadının davası, yerel mahkeme tarafından reddedilse de, Yargıtay tarafından onaylanarak, kıdem tazminatı almasına hüküm verildi. Kendisine dava açılan işveren ise davada kendini Y.K’nın istifa ettiği için kendisine herhangi bir kıdem tazminatı ödemeyeceklerini söyleyerek savundu.
Yerel mahkeme Y.K’nın neden işten ayrıldığını belirtmediği için davanın reddine karar verdi. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin tazminat talebini reddeden kararını bozdu. Yargıtay, kararında eğer bir kadın işçinin evlendikten 1 yıl içerisinde evlenme nedeni ile kıdem tazminatı hak edecek şekilde iş aktini feshedebileceğini belirterek, Y.K’NIN kıdem tazminatını hak etmesini onayladı.
Çalışma hayatı ve evlilik hayatının gerektiği gibi idare edilemeyeceği düşüncesi öte yandan kadının aile içindeki görevleri, aile birliğinin korunması gibi maddeler göz önünde bulundurularak Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nin bu yönde karar verdiği açıklandı.