Paris Büyükelçiliği’nde temaslarından sonra bir basın toplantısı düzenleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Zeybekci kendisine yöneltilen kuru ne zaman düşeceğine ilişkin soruya, kur düşmesinin ABD seçimlerinin ardından yeni ekonomik sürece girilmesi ve yeni ekonomik politikaların tüm dünya tarafından algılanmasının ardından gerçekleşeceği yönünde yanıt verdi.
Zeybekci, kendisinin kura müdahale edilmesinin en başından beri destekçisi olduğunu vurgulayarak kurun ne olacağını da piyasanın kendisinin belirleyeceğini ifade etti.
Türkiye için bir krizin konuşulmasının dahi, Türkiye’ye haksızlık olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, dış borçlar, dış borçların kısa vadeli bölümü, özel sektöre ait borçlar, özel şirket borçları, bankalara düşen borçlar gibi maddelere bakıldığı zaman hiçbir riskin görülmediğinin altını çizdi.
Öte yandan, Türkiye için kamu maliyesi, kamu dış borç yapısı, kamu borç yapısı, kamu borçlarının milli gelire oranı, cari açık ve bütçe açığı konularına bakıldığı zaman hepsinin sürdürülebilir seviyelerde bulunduklarını da belirtti.
Dış Ekonomik İlişkilerde Atılan Adımlar
Dış ilişkiler konusunda önemli adımların atıldığını da ifade eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Rusya ile de serbest ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmeler yapıldığını dile getirdi.
Türkiye’nin 2016 yılı boyunca İran’a ihracat oranlarını %30 oranında artırdığına dikkat çeken Bakan Zeybekci, 2017 yılı içerisinde bu oranı daha da artırmak istediklerini söyledi. Bu amaç doğrultusunda tercihli ticaret listesinde yer alan 265 ürün sayısını 400’e çıkarmak için gerekli çalışmaların yapılmaya başlandığını da vurguladı.
Orta Vadeli Program içerisinde Türkiye’deki yıl sonu büyüme hedeflerini 3.2 olarak açıkladıklarını söyleyen Zeybekci, büyümenin bu seviyelerde olacağına inandıklarını ve enflasyonun da beklenen seviyelerde hatta biraz daha iyi seviyelerde olabileceğini ifade etti.