KOBİ’ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) ülkemiz ekonomisini adeta “can damarları” konumunda. Bu durumu bir kez daha ortaya koyan 2015 yılı KOBİ istatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlandı.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), 2015 yılında ülkemiz toplam ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştirdi. Yani ülkemiz tarafından ihraç edilen malların çoğu KOBİ’ler tarafından ihraç ediliyor. KOBİ’lerin aynı dönemdeki ithalattaki payı ise yüzde 38 düzeyinde gerçekleşti. Yani KOBİ’ler baz alınarak yapılan değerlendirmede aslında dış ticaret açığı değil, dış ticaret “fazlası” var. KOBİ’lerin gösterdiği söz konusu performansa rağmen bahse konu dönemde ülkemizin cari açık vermesi ise bir başka dikkat çeken ayrıntı.
İstihdamda da Katkıları Büyük!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan “Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri” raporunda dikkat çeken tek ayrıntı ihracata yapılan katkı değil. KOBİ’ler aynı zamanda işsizliğin de önündeki en büyük set konumunda. Sanayi ve hizmet sektöründe; yani tarım hariç istihdam rakamları göz önüne alındığında, çalışan her 4 kişinin 3’üne KOBİ’ler iş veriyor. Ekonominin hemen her alanında katkısı belirgin şekilde öne çıkan KOBİ’ler, “girişimciliğin” de tek lideri konumunda.
TÜİK tarafından açıklanan rapora göre; ülkemizde sanayi ve hizmet sektörlerinde, 2015 yılında 3 milyona yakın “girişim faaliyeti” gösterildi. KOBİ’ler, toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini gerçekleştirdi. İşsizliği önleyen KOBİ’ler, istihdamın da yüzde 74’ünü sağladılar. İstihdam ile birlikte maaş ve ücretlerin de büyük kısmı KOBİ’ler tarafından karşılandı. Maaş ve ücretlerin yaklaşık yüzde 55’ini KOBİ’ler ödedi. Bahse konu dönemde cironun yüzde 67’sini, faktör maliyeti ile katma değerin (FMKD) yüzde 55’ini yine KOBİ’ler karşıladı.
Söz konusu rakamlar, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi için önemini ortaya koyarken, KOBİ’lerin ayakta kalması için her türlü desteğin verilmesi gerekliliğini de bir kez daha hatırlatmış oldu.