Özellikle beyaz yakalı kişilerin çalıştığı şirketlerde, vardiya sistemi ile kişilerin nöbeti birbirlerine bırakarak çalışma sistemi sürdürülüyor. Bu durumda şirketin dünya ve iş trafiği ile olan bağlantısının hiç kopmaması sağlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı çalışan müfettişlerin yaptığı denetlemeler sonucunda, şirketler çalışanlarına fazla mesai yapmak zorunda kalıyor.
10 Dakikalık Fazla Mesai Yarım Saat Olarak İşliyor
Türkiye’deki yasal düzenleme gereği, işverenler işçilerini en fazla 11 saat çalıştırabiliyor. Yıllık çalışma süresinin 270 saati aşmaması gerekiyor. Yasaya göre, fazla mesaiye kalan kişiye aldığı ücretin %50’si oranında ödeme yapılması gerekiyor. Bu yıl uygulanmaya başlayan yaz saatinin tüm sene devam etmesi, saat alımlarının iptal edilmesi çalışanların fazla mesai yapmasına yol açıyor.
45 Saati Geçen %50 Zam Alacak
İş Kanunu içerisinde belirtilen haftalık toplam çalışma saati 45 saat olarak belirleniyor. Buna göre haftada 1 gün izinle çalışan kişinin 6 gün, 7.5 saat çalışması gerekiyor. Hafta sonu izin yapanların ise 5 günde 9 saat çalışması gerekiyor. Haftalık çalışma süresi 45 saati geçen kişiler, “fazla çalışıyor” olarak nitelendiriliyor.
Günlük çalışma saatleri, bazı durumlarda ve işe göre, işverenin işçi ile anlaşma yapması durumunda en fazla 11 saate kadar yükseltilebiliyor.
7.5 Saat Uygulamasında İstisna
Eğer işçiler, gece çalışıyor ise 7.5 saatten fazla çalışması, kanun gereği yasaklanıyor. Hemşire, otel görevlileri gibi bazı özel sektörlerde gece 7.5 saatten fazla mesai yapılmasına izin verilebiliyor. Fakat gece 7.5 saatten fazla çalışan kişi, haftalık 45 saatten daha az çalışsa dahi %50 zam almayı hak ediyor.