Brexit ( İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden Çıkışı) süreci İngiltere’yi derinden etkiliyor. İngiliz halkı tarafından referandumla kabul edilen Avrupa Birliği’nden çıkma kararı, İngiltere ekonomisini sarstı. Sterlin kararın alındığı günden beri Amerikan Doları karşısında yüzde 15’den fazla değer kaybederken, hükümet de büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize etti.
Bu sene kararın etkisinin İngiliz ekonomisi üzerinde Sterlin ile kısıtlı bir etkisi olurken; gelecek yıldan itibaren büyüme rakamları ve ticaret hacmi dahil İngiltere hükümeti bir çok aşamada Brexit kararının negatif etkilerini daha derinden hissedecek.
Gelecek Yıldan İtibaren Büyüme Düşecek!
İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, bu yıl İngiltere’de ekonomik büyümenin yüzde 2 düzeyinde ön görüldüğünü ve Brexit kararına rağmen bu rakamın tutturulacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Hatta söz konusu büyümenin de üzerine çıkılarak yüzde 2,1 seviyesinde İngiliz ekonomisinin büyüyeceği tahmin ediliyor. Ancak Maliye Bakanı Hammond; 2017 için büyüme tahminlerini ise yüzde 2,2’den yüzde 1,4 düzeyine aşağı yönlü revize ettiklerini açıkladı.
İngiltere’nin büyümesindeki yavaşlama tahmini yalnızca 2017 yılı ile de sınırlı değil. Gelecek yıllar için de büyümenin beklenenin altında kalacağı tahmin ediliyor. 2017 yılı için büyüme tahmini; yüzde 2,2’den yüzde 1,4 seviyesine indirgenirken, 2018 yılı için de büyüme tahmini yüzde 2,1’den yüzde 1,7 seviyesine aşağı yönlü revize edildi.
Söz konusu yıllarda sadece büyüme düzeyinin yavaşlamayacağını belirten Maliye Bakanı Hammond; İngiltere’nin borçlanma ihtiyacının da artacağını ifade etti. Bakan Hammond; 2020 yılına kadar bütçeden fazla vermeyi hedefledikleri rakamların özellikle 2019 ve 2020 yılları için gerçekleşmeyeceğini vurguladı.
Bahse konu ekonomik sıkıntıların Brexit ile doğrudan ilintili olması, İngiliz halkı içerisindeki Avrupa Birliği yanlılarının tepkisine neden oluyor. Zira yakın ve orta vadede Brexit kararının İngiltere’ye ekonomik olumsuz etkilerinin tahmin edilenden de fazla olacağı belirtiliyor.