Bankalar sadece finansman odaklı hizmetler sunmamaktadır. Elbette ana hizmet kolu kredi ve finans olmakla beraber bankaların farklı hizmetleri de mevcuttur. Bu hizmetlerden birisi de “kiralık kasa”. Halkımız tarafından pek rağbet görmese de kiralık kasa uygulaması özellikle güvenlik açısından gayet önemli bir “bankacılık ürünüdür”.
Herkes maddi varlıklarının yahut manevi olarak değer verdiği eşyaların güvende olduğundan ve zarar görmeyeceğinden emin olmak ister. Bunun için genellikle tercih edilen yol söz konusu değerleri evde saklamaktır. Oysa yaşam alanı olarak kurgulanan evler, dışarıdan gelebilecek tehditlere açıktır ve özellikle hırsızların ana hedeflerindendir. Bu nedenle kıymetli eşyalarını gerçekten “güvenli” bir alana saklamak isteyen vatandaşlarımız bankaların kiralık kasalarını kullanabilirler.
Kiralık Kasa Nasıl Kiralanır ve Nasıl Kullanılır?
Başta şunu belirtmek gerekir ki; kiralık kasa hizmeti bankaların kahir ekseriyeti tarafından sağlanmakla beraber, bütün bankalarca da sunulmamaktadır. Bu nedenle müşterisi olduğunuz banka tarafından kiralık kasa hizmetinin verilip verilmediği öncelikle araştırılmalıdır. Bu araştırmanın akabinde kiralık kasa hizmeti alacağınız bankanın da bütün şubelerinde söz konusu olanağın bulunmayacağını bilmeniz gerekir. Şubelerin fiziki imkanları el vermediği durumlarda, bahse konu banka tarafından kiralık kasa hizmeti sunuluyorsa dahi, şube özellikleri nedeni ile kiralık kasa hizmetinin sunulamadığı durumlar olabilmektedir.
Bütün araştırmaları tamamlayıp kiralık kasa tutulma aşamasına gelindiğinde müşterinin karşısına genellikle 3 farklı seçenek çıkmaktadır. Küçük, orta ve büyük olmak üzere 3 farklı kiralık kasa çeşidi vardır. Bazı bankalar özel boyutlu daha büyük kiralık kasa hizmeti de sunmaktadır. Kiralık kasaların boyutlarına ve bankasına göre ücretleri değişmekle birlikte asgari 250 Türk Lirası’ndan başlamaktadır. “Kiralık kasa” kiralanırken genellikle bir kira bedeli de depozito banka tarafından alınmakta ve sözleşme sonunda müşteriye bir sıkıntı olmadığı takdirde iade edilmektedir.
Sözleşmeler minimum 1 yıllık olup müşteri isteğine göre yenilenebilmektedir. Müşteri, kiralık kasa ziyaretlerini kendisine banka tarafından verilen anahtar ile yapmak durumundadır ve bankada muhafaza edilen diğer anahtar ile bir araya gelmeden (yani 2 anahtar) müşteri kasasının açılması mümkün değildir.