Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankacılık sektörü ile ilgili 2016 yılı 3. çeyrek verilerini açıkladı. Türk halkının geçen seneye göre kullandığı kredi meblağı arttı. Bu dönemde vatandaşın bankalara yatırdığı mevduat miktarı da artmasına rağmen, kredi meblağının artışına erişemedi.
Bankalardan kullanılan toplam krediler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artış gösterdi. Halkımızın toplam kredi meblağı bu artış ile birlikte; 1 trilyon 622 milyar Türk Lirası seviyesine çıktı. Söz konusu dönemde krediler toplam aktiflerin yüzde 65’ini oluşturdu. Bu dönemde vatandaşın bankalardaki toplam mevduatı da yüzde 6 düzeyinde arttı. Bu artış neticesinde halkımızın bankalardaki mevduatı 1 trilyon 344 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı. Yani halkımızın parasından çok kredi borcu var.
Halk Parasını Türk Lirası Olarak Tutuyor, En Çok Bireysel Kredi Kullanılıyor!
2016 yılı ilk 9 aylık verilerine göre Türk halkının bankalardaki mevduatlarının yüzde 60’ından fazlası Türk Lirası cinsinden. Bu dönemde Türk Lirası mevduat meblağı da yaklaşık yüzde 5 oranında artış gösterdi. Dövizin bu denli değerlendiği bir ortamda halkın Türk Lirası tercihi, ekonomiye olan güven duygusu olarak yorumlanıyor.
Vatandaşın kullandığı krediler arasında en çok tercih ettiği ise bireysel ihtiyaç ve tüketici kredileri. Bireysel krediler toplam kredilerin yüzde 27’sinden fazlasını kapsıyor. İkinci sırada ise konut kredileri geliyor. Kredi büyümesinin yüzdesel olarak en çok artış gösterdiği alan ise ticari krediler.