Yıllardır adeta yılan hikayesine dönen kıdem tazminatı bir türlü çözülemedi. Bakanlar değişiyor, bu kez tamam deniyor ama maalesef sonuç hep aynı. Belki yine aynı şey hissedilecek ancak hükümetten yapılan açıklama bu yönde; “bu kez tamam!”.
Kıdem tazminatı; herhangi bir sigortalı çalışanın minimum 1 yıl ve üzerinde çalıştığı süre için hak ettiği ekstra ücrete denmektedir. Her bir çalışan; çalıştığı iş yerinde 1 yıllık süreyi doldurduğunda 1 brüt maaş kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadır. Peki bu ücreti her çalışan alabiliyor mu? Maalesef hayır. Aslında yasal olarak gerekli şartlara haiz dahi olsa çalışan bir şekilde kıdem tazminatından mahrum kalıyor. İstatistiklere göre Her 10 çalışandan ancak 1’i kıdem tazminatına ulaşabiliyor. Bu da kıdem tazminatının özel sektörde neredeyse hiç işlemediğini gösteriyor.
Yeni Sistemde 1 Yıl Mecburiyeti Kaldırılacak: Mart Başında Yürürlükte!
Çalışana, asgari 1 yıl çalışmama durumunda verilmeyen kıdem tazminatından herkesin faydalanabilmesi için hükümet tarafından başlatılan uygulamada sona gelindiği açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kendisinden önceki iki bakan; Faruk Çelik ve Süleyman Soylu’nun kat ettiği yolu takip ederek çalışmalarda sona gelindiğini bildirdi.
Buna göre yeni sisteme 2017 yılının Mart ayında geçilecek ve; her çalışanın, bir günlük çalışmasının bedelini bile kendi kişisel hesabında göreceği bir düzenlemeye geçilecek. Bu sayede kıdem tazminatı ödememek için işten “çıkış-giriş” işlemi yaptırılmasının da önüne geçilmiş olacak.