Daha çok çocukların tüketmek istediği, fast food gıdaların yüksek ısıda pişirilmesi neticesinde kimyasal değişikliğe uğradıklarını ve besinlerde bulunan yağların kimyasal değişime uğramasıyla çeşitli rahatsızlıklara davetiye çıkardığını belirten Büyüközer, özellikle çocukların bu tür gıdalardan uzak tutulması gerektiğini söyledi.
KALP İLE DAMAR TIKANIKLARINA YOL AÇIYOR
Bu tür hazır gıdalarda akrilamid ve trans yağlar oluşarak, kalp ve damar tıkanıklıkları, hatta kanser olmak üzere bir çok hastalıkla, obeziteye neden olmakta. Fast food gıdalarda kullanılan bir çok katkı maddesi de aynı şekilde sağlığa zararlı. Çocukların bu tarz gıdalardan ve gazlı içeceklerden uzak tutulması gerekiyor.
GENÇLER ARASINDA OLDUKÇA YAYGIN
Türkiye genelindeki yapılan araştırmalarda kalp krizi riskinin 12’li yaşlara kadar ilerlediğini belirten Büyüközer, uzmanlar tarafından bu tarz beslenme alışkanlığının gençler arasında yaygın olması nedeniyle kalp krizi geçirme yaşının da buna paralel düştüğünü vurgulamakta. Ayrıca fast food beslenme alışkanlığı obeziteye de zemin hazırlıyor, diyabet, uyku apnesi ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara yakalanma riski de dolayısıyla artmakta olduğunu belirtti.
KANTİNLER DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE DENETLENMELİLER
Okul kantinlerinin ve fastfood restaurantlarının daha dikkatli denetlenmesi gerektiğini söyleyen Büyüközer, fast food yiyeceklerde kullanılan renklendirici, aroma arttırıcı, tatlandırıcı olarak kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda kanser riskini de arttırdığını, bu besin reklamlarının çocuklarda hayranlık uyandırdığını ve denetimde oluşan yetersizliklerin fast food’a düşkünlük oluşmasına neden olmuştur dedi. Gerek sorumlu makamlar, gerekse aileler tarafından konu üzerine hassasiyetle eğilmesi gerekildiğini, çocuklara verilebilecek en büyük zararın gazlı içecek ve fast food bağımlısı haline getirilmesi olacağını söyledi.