Ülkemizde kredi kartı kullanan kişi sayısı her geçen yıl artıyor. Eylül 2015’de 58 milyon olan ülkemizdeki toplam kredi kartı sayısı bu senenin aynı ayında 59 milyon rakamına yaklaştı. Kullanan sayısı bu kadar fazla olunca, haliyle ödeme zorluğu yaşayan vatandaşlar da olmakta. Bu vatandaşların kredi kartında kalan borçlarına bankaların uyguladığı faiz oranının üst limitine düzenleme geldi.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kredi kartının vatandaşlarımız açısından bir borçlanma aracı olarak görülmemesi gerektiğine vurgu yaparak, bunun yerine ihtiyaç kredisi kullanmanın halkımızın avantajına olacağının altını çizdi.
Azami Faiz 2,02’den 1,84’e İndirildi!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada; “1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları; Türk Lirası için yüzde 1,84, yabancı para için yüzde 1,47, aylık azami gecikme faiz oranları Türk Lirası için yüzde 2,34, yabancı para için yüzde 1,97 olarak belirlenmiştir” denildi.
Peki nedir bu akdi faiz oranı? Dönem borcuna asgari ödeme tutarı veya üzerinde ödeme yapar, ancak ekstre borcu tamamen ödenmezse; kalan hesap bakiyesine bu faiz oranı uygulanır. Daha önce aylık yüzde 2,02 olan faiz oranı yeni yılla birlikte aylık yüzde 1,84 seviyesine çekilecek.
Dönem borcunun asgari ödeme tutarının altında ödenmesi halinde, sadece asgari ödeme tutarının ödenmeyen kısmına işletilen aylık faiz oranına ise gecikme faiz oranı denmektedir. Bu oran da 2017 itibari ile aylık yüzde 2,52’den aylık yüzde 2,34’e inmiş olacak.