Genelevlerde çalışan hayat kadınları da işsizlik maaşı alabilir, emekli olabilir. Diğer kadınlara sağlanan her türlü haktan yararlanabilirler. İzmir’deki genelevlerde çalışan 2 bine yakın hayat kadını emekli olmak istediklerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirdiler.
İşverenlerinin primlerini ödemediklerinden şikayet eden hayat kadınları emekli olabilmek için yargıya başvurdu. İzmir Barosu’nun hayat kadınlarının haklarını istemelerinde yardımcı olması ile kadınlar haklarına kavuştu.
Kanun 40 Yıldır Var Ama Uygulama Eksik!
Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuran hayat kadınlarından 500 kadarı emekli yapıldı. 300 kadar kadının ise eksik primleri tamamlandı.
Türkiye’de hayat kadınlarının işçi hakları yaklaşık 40 yıldır kanunla korunuyor. Sosyal Sigortalar Kanunu’na eklenen bir madde ile genel kadınların da bu kanun hükmüne tabi olduğu ve genel kadınları ( hayat kadınları) çalıştıranların işveren konumunda olduğu belirtilmektedir. 2008 yılında çıkan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da aynı hüküm “umumi kadınlar” ifadesi ile bulunmaktadır. Bu kanuna göre işverene bağlı olarak çalışan umumi kadınlar daha erken emekli olabiliyorlar. Erken emeklilik hakkını işçi statüsünde çalıştıkları için elde eden kadınlar; işsiz kaldıklarında İşkur’a başvurup, uygun şartları sağladıkları taktirde işsizlik maaşı da alabiliyorlar.
İş kazası yaşadıklarında sağlık hizmeti yahut iş görmemezlik geliri alabiliyorlar. Sigorta primleri yatırılmadığı taktirde işverenleri bunun için ceza alabiliyor. Yani yasada geçen adıyla “umumi kadınlar”, kadın işçilere sağlanan her türlü haktan yararlanabiliyorlar.