Her çalışanın korkulu rüyalarından biridir işsiz kalmak. İşsiz kalındığında düşülecek ekonomik darboğaz herkesin gözünü korkutmaktadır. Bu sıkıntılı süreç yaşanmaması için hükümet tarafından 2002 yılında devreye sokulan “işsizlik fonunda” biriken para 100 milyar Türk Lirasını aştı.
Her ay çalışanın maaşından yüzde 1, işveren payı olarak yüzde 2 ve devlet katkısı olarak da yüzde 1 ilave edilerek oluşturulan işsizlik fonunda biriken bu devasa rakam akıllara bir çok soru işareti getiriyor.
3,5 Milyon İşsiz Bu paradan Neden Yararlanamıyor? Bu Paradan Kimler Yararlanabiliyor?
Ülkemizde her ay bir çok insan çeşitli sebepler ile işsiz kalmaktadır. Peki her işsiz kalan bu paradan yararlanabilmekte midir? Maalesef hayır. Öncelikle işsiz kalan kişinin işini kendisi bırakmaması gerekmektedir. Yani kişinin işsizlik fonunda maaş alabilmesi için işinden işveren tarafından çıkartılması lazım. Ayrıca işten çıkartmanın da çalışan kusuru ile gerçekleşmemesi gerekmektedir. İlaveten kişinin işinden çıkarılmadan önceki son 120 gün içinde priminin düzenli yatırılmış olması ve son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası priminin de ödenmiş olması gerekmektedir.
İşsizlik Fonu’ndan bu yılın tamamında işsizlere yaklaşık 4 milyar liranın ödeneceği ön görülürken, toplum yararına çalışma ve işbaşı eğitim programları içinde yaklaşık 9 milyar lira kaynak aktarılacak. Fon’dan, bu yıl her ay yaklaşık 420 bin işsiz maaş aldı. 2016 sonunda 103 milyar liralık varlığa ulaşması beklenen işsizlik fonunun gelecek yıl her ay yaklaşık 1 milyar lira daha artması beklenmektedir. İşsizlik fonunun büyüklüğünün 2017 sonunda yaklaşık 115 milyar lira seviyesini bulacağı tahmin edilmektedir.