Merkez Bankası’nın yayımladığı enflasyon raporuna göre 2016 yılında İstanbul’un enflasyonu yüzde 5,5 puan gerileyerek yüzde 6,6 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl Rusya ile yaşanılan kriz İstanbul’un enflasyon rakamlarını olumlu yönde etkiledi.
Rusya’nın kapılarından dönen sebze ve meyvelerimiz İstanbul’da piyasanın altında kalan rakamlarla İstanbul’da tüketiciyle buluştu. Ayrıca Rusya’dan gelen turist sayısındaki azalmaya binaen genel tüketim mallarında fiyatların sabit kalması da İstanbullu’nun yüzünü güldürdü.
İstanbul Başta Olmak Üzere Tüm Ülkede Gıda Fiyatları Geriledi!
Fiyatlarda artış yaşanmaması İstanbul ekonomisini olumlu yönde etkiledi ve enflasyon rakamlarında büyük düşüş yaşandı. Enflasyon rakamları yüzde 5,5 civarında azalarak yüzde 6,6 seviyelerinde kaldı. Rusya krizi 2016 yılında, tüm bölgeler için değerlendirildiğinde, turizmdeki daralma; 2016 yıl sonu değerlendirmesine göre ülke genelinde gıda enflasyonunda yüzde 1,7 civarında bir azalmayı sağlamıştır.
Rusya’dan gelen turistlerin tercih ettiği illerden biri olan Antalya’da da, turist sayısındaki azalmanın etkisi enflasyonda yüzde 5 civarında bir düşüş sağlamıştır. İstanbul ve Antalya daha çok turist alan iller olduğundan, bu iller krizden daha çok etkilenmiştir. Merkez Bankası’nın yayınladığı enflasyon raporunda; fiyat istikrarının sağlanması amacıyla enflasyona odaklı kararlı bir duruş göstermenin ve yapısal alanlara öncelik vermenin önemi vurgulandı. Ayrıca vergilerin enflasyona olan etkisinin artması sebebi ile enflasyona katkısının yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu sebepten enflasyonun yükselmesini engellemek adına maliye ve para politikasının eş zamanlı hareket etmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır.
Birçok konuda tahterevalli sistemi ile hareket eden ekonominin; gelecek yıl ülkemize Rus turist gelmesi ile enflasyonu bir nebze artıracağı, turizmcinin ise yüzünü güldüreceği tahmin edilmektedir.