Şahıs ve kurumların kredi ödeyebilme yeterlilikleri hakkında bir belirteç olan kredi takibe düşme oranında Türkiye yükselişte. Yüzde 3,3’lük bir oranla Türkiye’nin kredi takibe düşme oranı son sıralarda yer alıyor.
Takipteki krediler ekonominin gidişatı açısından önemli bir gösterge. Takipteki krediler; bankaların sahip olduğu nakit sermayesini ve risk düzeyini; şahıs ve şirketlerde ise ödeme yeteneğini göstermektedir. Takipteki kredi oranlarının gerçeği yansıtması sayesinde bankaların, şahıs ve kurumların doğru ekonomi politikalarını izlemesi ile mümkün olmaktadır.
Avrupa’nın Çoğu Ülkesinin İlerisindeyiz
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) ve IMF (International Money Fone)’nin verilerine göre 2016 yılı takibe düşme oranları belli oldu. Türkiye yüzde 3,3’lük oranıyla son sıralarda yer buluyor. Türkiye yüzde 3,3’lük oranı ile küresel çapta güven sağlıyor. Türkiye’nin gerek küresel gerekse yurt içinde yaşadığı sıkıntılar; Türkiye’nin güvenini sarsamadı. 2000’li yılların başında bu oran yüzde 17 civarında iken, günümüzde yüzde 3’lere düşmüş durumda.
Ekonomik alanda gelişmeye devam ediyor Türkiye. Listenin başında ise küresel krizden etkilenen ve ekonomisini düzeltemeyen Yunanistan bulunuyor. Yunanistan’ın takibe düşme oranı yüzde 37’lere kadar çıkmış durumda. Yani Yunanistan’da her 3 krediden biri takibe düşüyor. Yunanistan’ı ise yüzde 30,4 oranıyla Ukrayna takip ediyor. Ukrayna’nın kredi takip düşme oranının yükselmesinde, Rusya ile yaşadığı sorunların etkili olduğu belirtiliyor. Zira 2015’deki batık kredi oranı yüzde 20’yi bulmuyordu. Ukrayna’yı yüzde 12,2’lik oranıyla Portekiz takip ediyor. Ardından ise yüzde 11,3 ile Romanya geliyor.
Listenin iyilerine bakacak olursak, en iyi oranla İngiltere başta geliyor. 2015 yılı takipteki kredilerin oranı yüzde 3 civarında olan İngiltere, 2016 yılında takibe düşen kredilerini azaltarak yüzde 1,4 ile listenin en iyisi konumuna yükseldi. Dünyanın büyük ekonomilerinden olan ABD, Japonya ve Çin de batık kredi oranı en düşük olan ülkelerden.