Çalışma hayatı son bulan ve emeklilik hayatına adım atan vatandaşlarımızın sıkıntıları herkesin malumudur. Bu sıkıntıları bir nebze olsun gidermek mümkün!
Emekli maaşınızın artmasını istiyorsanız, çalışma hayatınızın son yıllarında nerede çalıştığınıza dikkat edin. Çalışma hayatınızın son yıllarında yapacağınız stratejik hamlelerle emekli maaşınızı artırabilirsiniz.
SSK mı BAĞ- KUR mu?
Türkiye’de tüm kurumlar Sosyal Güvenlik sistemine dahil olduğu halde emeklilik için çalışılması gereken gün prim yatırılan kuruma göre farklılık arz ediyor. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı olmak üzere 3 farklı şekilde çalışanlar için emeklilik günü hesaplamaları değişiklik gösteriyor. Örneğin emeklilik için primlerini SSK’ya (Sosyal Sigortalar Kurumu) yatıran çalışan minimum 5 bin gün sonunda emekli olabilirken, primini Bağ-Kur’a yatıran bir çalışan 9 bin gün sonunda emekli olabiliyor.
Kurumların her ikisine birden prim yatıran bir çalışanın emekliliğe ayrılabilmesi için son 3 buçuk yılında nerde çalıştığına bakılarak emeklilik günü hesaplamaları yapılıyor.
1 Ekim 2008’e ve Son Yıllara Dikkat!
Bu hesaplamalar için başlangıç tarihi olarak 1 Ekim 2008 tarihi baz alınıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden önce ya da sonra çalışmaya başlayanlar için emeklilik gün hesaplamaları farklılaşıyor. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta primlerini yatıran bir çalışan için emeklilik günü hesabında en fazla çalıştığı kurum baz alınırken, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigorta primini yatırmaya başlayan bir çalışan için son 7 yılın 3 buçuk yılını hangi kurumda geçirdiğine bakılıyor. Böylece çalışma hayatının çoğu zamanında sigorta primlerini Bağ-Kur’a yatırmış olsa dahi son 3 buçuk yılında, sigorta primlerini SSK’ya yatıran bir işletmede çalışmışsa, önceki Bağ-Kur primleri de SSK kapsamında değerlendirilip, SSK’dan emekli olabiliyor. Bu kapsamda son 3 buçuk yılda çalıştığınızz kuruma göre emeklilik maaşınız artış gösteriyor.