Ev sahibi olmak hemen herkesin hayalidir. Kısıtlı imkanlarıyla bu hayali gerçekleştirmeye çalışanlar için borçlanarak ev almak zaruridir. Borçlanmak ise her zaman hane bütçesine ek yük getirmektedir. Zira finansman temin etmek maliyetli bir iştir.
Ev alacakların her zaman aklını kurcalayan ve yanıt aradıkları soruların başında geliyor: Ev alırken kime borçlanmalıyım? Bankalara mı, yoksa müteahhit firmalara mı?
İnşaat Şirketleri Atakta
Konut sahibi olmak isteyenler için çeşitli konut kredisi kampanyaları düzenleyen bankalarla; evi satan inşaat şirketleri arasındaki amansız rekabet sürüyor. Bankalar son aylarda konut kredisi faiz oranlarını 120 ay vadede yüzde 0,95’lere kadar çekerken, inşaat şirketlerinde bu oran yüzde 0,75’lere kadar gerileyebiliyor.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile gayrimenkul danışmanlık şirketi Reidin tarafından 22 bin konut üzerinde yapılan araştırmaya göre markalı konut projelerinde banka kredili alım oranı geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 42 olarak gerçekleşti. Bunun parasal karşılığı ise 139 milyar Türk Lirası. Ağustosta ayında banka kredisi kullanarak ev alanların oranı yüzde 30’a gerilese de toplamda bankalardan kullanılan konut kredisi miktarı 141 milyar Türk Lirasına yükseldi. Senetli alım ise temmuz ayında yüzde 23 paya sahipken bu oran ağustos ayında yüzde 38’e kadar tırmandı.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı rakamlarına göre Eylül ayında toplam 5.856 adet ev satışı gerçekleştirilmiştir. Bu evlerin alımı için müşterilerin kullandığı finansman kanalları arasında bankaların payı yüzde 15’e gerilemiş durumda. 930 ev banka kredisi ile alınırken, 4bin 926 ev ise banka kredisi kullanılmadan, inşaat şirketlerine borçlanılarak satın alınmış durumdadır. Bu durumun karşısında banka yönetimlerinin konut kredisi kampanyalarına ağırlık verebilecekleri yorumları yapılıyor.