EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından bu düzenleme kapsamında emekli olanlar ilk aylıklarını ve bayram ikramiyesini çekmeye başladı. Küçük bir fark sebebiyle EYT ile emekli olmayanalar için düzenlemeden faydalanabilmeleri adına kısmi emeklilik formülü gündeme getirildi.
Konuyla alakalı olarak basında yer alan haberlere göre EYT çerçevesinde primi yeterli olmadığından emekli olamayan binlerce insan için çeşitli alternatifler bulunuyor.
İlerleyen süreçlerde emeklilik yaşının özellikle de kadınlardaki çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekli olması için gerekli olan prim gün sayısının düşürülmesi gibi çeşitli yeni düzenlemeler yapılmış olacak.
İş Kanunu ile Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre EYT kapsamında olup primi yeterli olmayanlar kısmi emeklilik fırsatından faydalanabilecek. Bu düzenlemeyle 15 yıl çalışan ve 3600 prim gün sayısını tamamlayanlar emekli olabilecek.
Kısmi Emeklilik için Aranan Şartlar Neler?
Kısmi emeklilik, belli bir yaşa ulaşmasına rağmen prim gün sayısını tamamlamayan sigortalılara yaş açısından emeklilik hakkı tanıyacak olan bir düzenlemedir. Yaş haddi, işe başlama tarihi ve çalışılan pozisyona bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu doğrultuda 15 Nisan 1999’dan önce sigorta başlangıcı olanlar 15 sene, 3600 günü tamamlayıp 50-60 yaş aralığına ulaştığında emekli olma şansına sahip olacak. Diğer yandan söz konusu tarihten sonra işe bağlayan sigortalılarınsa 4500 günü tamamlaması gerekecek.
Yaşlılık Toptan Ödemesi Şartları
Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenen primler emekli olmak ve aylık bağlanması için yeterli olmadığında yaşlılık toptan ödemesi sayesinde primler iade alınabilmektedir.
EYT’yi küçük bir zaman dilimiyle kaybedenler açısından adeta müjde niteliği taşıyan bu haber, birçok emekli adayı için soru işareti oldu. Bu gibi düzenlemelerden faydalanabilmek için kadınların 58, erkeklerin 60 yaşını doldurması gerekiyor. Mesela, 7 bin prime sahip olan 60 yaşında emekli olacak bir erkek, yalnızca 2 bin prim gün sayısı olduğunda bunu geri iade alabilecek.