Düzenli bir gelire sahip olan gerçek kişiler ticari olmayan her türlü mal ve hizmet için bir finansman ihtiyacı duyduğunda bu ihtiyacı bireysel krediler ile karşılamaktadır. Belirli bir planlama doğrultusunda geri ödenen bireysel krediler aynı zamanda tüketici kredisiolarak adlandırılmaktadır.
Bireysel krediler eğitim, sağlık, tatil giderleri, otomobil, konut, beyaz eşya gibi geniş bir alanda oluşan ihtiyaçları karşılamak üzere geliştirilmiştir. Bu krediler geliştirilirken tüketicilerin bugün oluşan arzu ve isteklerini yarının geliriyle karşılamak hedeflenmektedir.
Bireysel Kredi Nedir?
Bireyler yaşamları boyunca farklı birçok nedenle finansman ihtiyacı duyabilmektedir. Bir ev veya bir araba sahibi olmak için bir finansman ihtiyacı oluşabileceği gibi aynı zamanda hayat standartlarını yükseltmek için de ekstra bir destek gerekebilmektedir. Ne tür bir amaçla olursa olsun bir finansman ihtiyacı oluştuğunda bireylerin yeterli birikim ve tasarrufları yoksa bu durumda bireysel kredi devreye girmektedir.
Bireysel krediyi kamu ve özel bankalar tarafından düzenlenen ve ticari bir kimlik taşımayan bireylerin satın almak istedikleri mal veya hizmetlere sahip olmalarını sağlayan bir finansman desteğidir. Her bir banka kendi bünyesinde belirlemiş olduğu koşullar ve ödeme planları doğrultusunda bireysel kredi hizmeti sağlamaktadır. Ve bireyler bu yöntem sayesinde gelecek dönemde sahip olacakları gelirleri önceden kullanma imkanı elde etmektedir.
Bireysel Kredi Özellikleri
Bireysel kredi ihtiyacını karşılamak için her zaman en düşük ihtiyaç kredisi tercih edilmektedir. Her bir bireysel kredi genel hatlarıyla bakıldığında aynı özelliklere sahip olsa da kredi içerikleri banka bünyesinde çeşitlendirilebilmektedir.
Bireysel krediler belirli bir faiz oranı üzerinden değerlendirmeye alınmaktadır. Bu nedenle banka kredisi faiz oranları en belirgin özellik olsa da her bir bankada bu oranlar farklı seyretmektedir
Bireysel Kredi Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bugün bireysel olarak birçok ihtiyacı karşılamaya yönelik geliştirilen bireysel krediler hayli cazip alternatifler ile tüketicilerin dikkatini çekmektedir. Hem daha konforlu bir yaşam sürebilmek hem de nakit ihtiyacını en hızlı şekilde giderilebilmek için sık sık kredi çekilmesi gündeme gelebilmektedir. Ancak bireysel ihtiyaç kredisi alırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Kullanılacak olan bireysel kredinin amacına hitap edebilmesi ve bütçenize fayda sağlayabilmesi için dikkat etmeniz gereken detaylar şöyle sıralanmaktadır;
- İhtiyaç duyulan kredi miktarının ne kadar olduğu net bir şekilde belirlenmelidir. İhtiyaç fazlası çekilen krediler fazladan bir faiz ve borçlanma anlamına gelmektedir. Bu nedenle ihtiyaç miktarı kadar kredi kullanmak gerekmektedir.
- Bireysel kredi başvurusunda bulunmadan önce faiz oranlarını detaylı bir şekilde değerlendirmek ve en uygun faiz oranlarını sağlayan banka ile iletişime geçmek gerekmektedir.
- Kredi faiz oranlarıyla birlikte bankaların almış olduğu dosya masrafları mutlaka değerlendirmeye alınmalıdır. Talep ettiğiniz kredi miktarı üzerinden dosya masrafları düştükten sonra elinize geçen net miktar değerlendirme yapmanız tavsiye edilmektedir.
- Bireysel kredilerde talep ettiğiniz vade ne kadar kısa olursa kredinin sizlere sağladığı avantajlar o kadar yüksek olacaktır.
Bireysel Kredisi Türleri
Bankalar tarafından geliştirilen bireysel krediler farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik farklı türlerde satışa sunulmaktadır. Bugün farklı birçok isim altında bireysel kredi bulunsa da bu krediler 3 ana sınıfta ele alınmaktadır. Bireysel kredi türleri;
- İhtiyaç kredisi,
- Taşıt kredisi,
- Konut kredisi,
şeklinde çeşitlendirilmektedir.
Bireysel Kredi Faiz Oranları Nedir?
Bankaların ihtiyaç kredi ve diğer tüm krediler için uygulamış oldukları faiz oranları enflasyon oranına göre belirlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti merkez bankası tarafından belirlenen faiz oranları baz alınarak her bir banka kendi bünyesinde faiz oranlamasını gerçekleştirmektedir. Para politikası kurulunun almış olduğu faiz kararları doğrultusunda bankalar kendi bünyelerinde bir maliyet hesaplaması gerçekleştirmekte ve bu maliyet hesaplaması sonucunda her bir banka tarafından sunulan ihtiyaç kredisi faiz oranları değişiklik göstermektedir.
Herkes Bireysel Kredi Çekebilir mi?
Ticari faaliyetlerin dışında bireysel olarak bir nakit ihtiyacı oluştuğunda bu ihtiyacın en sağlıklı şekilde karşılanabilmesi için bireysel krediler yaygın bir şekilde tercih edilmektedir. Her banka farklı birçok ihtiyaca yönelik birbirinden farklı bireysel kredi alternatifleri sunuyor olsa da isteyen herkes sunulan bu bireysel kredi desteğinden faydalanmayabilmektedir.
Bir bireyin bireysel kredi çekebilmesi için bankalar tarafından sunulan bazı şartlar bulunmaktadır. Bireysel kredi çekebilmek için;
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Yeterli Findeks notuna sahip olmak,
- Yeterli bir gelire sahip olmak,
- Yeterli bir süre sigortalı olarak çalışmış olmak,
- Gerektiği durumlarda kefil gösterebilmek,
şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan herkes en düşük faizli ihtiyaç kredisi için başvuru yapabilecektir.
Bireysel Krediye Nasıl Başvurabilirsiniz?
Bireysel krediye başvuru yapabilmek için bankalar farklı birçok alternatif sunmaktadır. Bireysel krediye ihtiyacınız olduğunda talep ettiğiniz miktarlarda bir kredi başvurusu yapmanız gerekmektedir. Bireysel kredi başvurusunu;
- Banka şubeleri üzerinden,
- İnternet bankacılığı üzerinden,
- Telefon bankacılığı üzerinden,
- Bankamatik üzerinden,
gerçekleştirebilirsiniz.
Bireysel Kredi Şartları ve Belgeleri Nelerdir?
Her bir banka kendi bünyesinde belirlemiş olduğu koşullar doğrultusunda bireysel kredi başvurusu almaktadır. Bireysel kredi şartları ve belgeleri bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. 18 yaşını dolduran ve yeterli kredi notuna sahip olan bireyler bireysel kredi talebi için belirlemiş oldukları bankaya başvurduğunda onlardan talep edilen en önemli belgeler nüfus cüzdanı ve gelir belgesidir. Bunun dışında bankaların farklı belge talebi olabilmektedir.
En Fazla Ne kadar Bireysel Kredi Çekilebilir?
Bankalar tarafından verilecek olan bireysel kredi miktarı yasalarla belirlenmiştir. Eğer talebiniz bir ihtiyaç kredisi olacaksa bu rakam maksimum 100.000 lira ile sınırlandırılmıştır. Ancak bireysel kredi talebiniz araç kredisi veya konut kredisi ise bu rakamlar bankaların bünyesinde değerlendirilmektedir.
Çekebileceğiniz maksimum bireysel kredi miktarı aylık taksit ödemeleriniz ve belgelendirme bileceğiniz aylık gelirinizi %50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenmektedir. Bunun için ihtiyaç kredi hesaplama yöntemini kullanarak bir belirleme yapabilirsiniz.