Nakit akışında sıkıntı yaşayan KOBİ(Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler) kimi zaman kredibilite sorunlarıyla karşı-karşıya kalabilmekteler. Bu noktada KOBİ’lerin dar boğazdan çıkmalarını sağlamak adına Türk Ekonomi Bankası (TEB), Kredi Garanti Fonu (KGF) ile bir protokole imza attı.
Teminat yetersizliği nedeniyle nakit sıkıntısı yaşayan KOBİ’lerin çektiği sıkıntıları göz önünde bulunduran banka, Kredi Garanti Fonu ile anlaşmaya vardı. Bu anlaşmaya göre Kredi Garanti Fonu’nun kefil olacağı KOBİ’ler likidite sorunu yaşamayacak. TEB, Kredi Garanti Fonu’nun Kobiler için sağlayacağı kefaleti teminat olarak kabul etme kararı aldı. Bu kefalet KOBİ’ler için bir nevi can simidi görevi görebilir. Tabii bu desteği alabilmek için işletmelerin çeşitli normlara uygun durumda bulunması gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.
Kredi Garanti Fonu’nun Kefaletinden Kimler Yararlanabilir?
İmzalanan protokol uyarınca 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk Lirasını aşmayan KOBİ’ler Kredi Garanti Fonu’nun kefaletinden yaralanabilecekler. Bununla birlikte KOBİ vasfına sahip; Esnaf ve Sanatkarlar, Tarımsal İşletmeler, Çiftçiler, Serbest Meslek mensupları da bu yönetmelikten faydalanma imkanına sahipler.
Bakanlar Kurulu kararında belirtilen şartlara haiz oldukları taktirde KOBİ olmayan gemi inşa şirketleri ve seyahat acenteleri de Kredi Garanti Fonu’nun kefaletine başvurabileceklerdir.
İşletmenize en uygun Kredi Garanti Fonu destekleri ile İmalatçı KOBİ’ler, Kadın Girişimciler, Seyahat Acenteleri ve Gemi İnşa Şirketleri için sektör-sektör bazı özel şartlar ve koşullarla karşılaşılabilmektedir. Bu şartlar ve koşullarla ilgili bilgi almak için TEB şubelerine giderek Ticari Portföy Yöneticileriyle yapacağınız yüz-yüze görüşmelerde detaylı bilgi alınabilir. Ayrıca bu görüşmelerde KOBİ’lerin faaliyet gösterdiği alana dair Kredi Garanti Fonu’nun özel desteğinin var olup-olmadığına dair görüş almak da çeşitli fırsatlar sunacaktır.