Sonbahar mevsiminin gelişi ile birlikte havalar serinlemeye başladı. Kışın habercisi sonbaharda yavaş yavaş kendini hissettiren sağlık problemleri ve hastalıklar, kış mevsimi ile birlikte çok daha artacaktır. Geleneksel olarak her kış öncesi tekrarlanan, gazetelerde, televizyonlarda ve internet sitelerinde “Kış Hastalıklarından Korunma Yolları” adlı makale ve programlar yakında gün yüzüne çıkacaktır.
Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi çabuk yayılan hastalıklarla mücadele etmek ve bu hastalıklardan korunmak için peki biz ne kadar hazırız? Kış hastalıklarının en büyük sebebi, ilkbahar ve yaz aylarında güneşten aldığımız D vitamininin eksikliğidir. Bilim adamlarına göre, D vitaminini, yaz boyunca depolayabilmek mümkün olsa da, kış boyunca bu vitaminin eksikliğini hisseder ve hastalıklarla boğuşmak zorunda kalırız. Güneş ışığından yıl boyunca faydalanabilen ülkelerde yaşayan insanlarda nezle, grip ve soğuk algınlığı türündeki hastalıklar çok daha az görülmektedir. Bu da demek oluyor ki, kış aylarında ihtiyaç duyduğumuz D vitamini takviyesi ile kış hastalıklarından korunmak ve bu hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek mümkün.
D Vitamini İçeren Gıdalar Nelerdir?
D Vitamini içeren bazı gıdalar;
* Yumurta
* Bol Yağlı Balıklar
* Mantar
* Peynir
* Soya Peyniri
* Portakal
* Marina Balığı Karaciğer Yağı
Yumurta (alerjisi olanlar) istisna tutulması kaidesi ile bu besinlerin kış aylarında günlük olarak tüketilmesi gerekmektedir. Güneşi nadir olarak görebildiğimiz kış mevsimi boyunca bu besinleri tüketmek, kış hastalıklarından korunmak adına büyük önem taşımaktadır.
D Vitamininin Yararları;
* Daha hızlı yağ kaybına yardımcı olur
* Testosteron seviyesini arttırır
* Kemik gelişimine yardımcı olur
* Kanser riskini azaltır
* Kalp sağlığını korur
* Bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur ve hastalıkları engeller.
D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri;
D vitamini eksikliği aslında açıkça gözlemlenebilir. Fakat çoğu zaman bu eksiklik başka hastalıkların belirtisi zannedilir. Aşağıdaki durumlarla karşılaştığınız takdirde D vitamini takviyesi yapmanız gerekiyor olabilir. Elbette yine de bir doktora başvurmak kesinlikle önemlidir.
* Depresyon
* Şişmanlık
* Baş bölgesinde yoğun terleme
* Yorgunluk ve halsizlik
* Kas zayıflığı
* Soluk cilt
* Kronikleşen nezle, grip ve soğuk algınlığı
* Kemiklerde ağrı
* Gut hastalığı
Neler yapmalıyız?
Öncelikle sıcak bir bölgede yaşıyor ve yaz ortasında bile bu sorunlarla karşılaşıyorsanız daha çok dışarıda vakit geçirmelisiniz demektir. Kış aylarında güneşi gördüğünüz her saat dilimini en iyi değerlendirmeli ve güneş ışıklarından daha çok yararlanmalısınız. Yukarıda saydığımız D vitamini içeren besinleri ise kış mevsiminde daha fazla tüketmelisiniz.