Diş fırçalamanın önemini, günde en az iki kere fırçalanması gerektiğini hepimiz doktorlardan duymuşuzdur. Diş fırçalamak günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmiş, modern hayatın ve sağlıklı bir hayatın vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Lakin diş fırçaları hakkında çok da bilinmeyen 8 şeyi aşağıda sizler için derledik.
1-) Eskiden İnsanlar Dişlerini Ağaç Dalları ile Temizlerdi
Babilliler ve Mısırlılar M.Ö. 3500’lü yıllarda ağaç dallarıyla, Hindular ise M.Ö. 4000’li yıllarda ince liflerle dişlerini temizleme yoluna gitmiştir. Romalılar ve Yunanlılar da çırpı ve dallarla dişlerini temizlemişlerdir. Çinliler ise M.Ö. 1600’lü yıllarda hem diş temizliği, hem de nefes ferahlığını sağlayacak ağaç dalları arayışına girmişlerdir.
15. Yüzyılda Çinliler bambu ağaçları ve kemiklerin ucuna domuz kılı ekleyerek ilk diş fırçasını yapsa da, William Addis adındaki İngiliz 1780 yılında, cezaevindeyken kemiklerin ucuna domuz kılı ekleyerek modern anlamda diş fırçasını icat eden kişi olarak tarihe geçmiştir. İlk olarak ise 1938 yılında naylon kıllı diş fırçası üretilmiştir.
2-) ABD’de Yıllık Diş Fırçası Tüketimi
1780’de ilk modern diş fırçasının icadından yaklaşık yüz yıl sonra ABD’de diş fırçası üretimine başlanmıştır. Bugün ABD’de yıllık yaklaşık 25.000 ton diş fırçası üretilmekte ve bunun için yaklaşık 850.000.000 dolar harcanmaktadır. Bugün dünya üzerinde yaklaşık olarak 3.5 milyar insan düzenli olarak diş fırçası kullanırken, 4 milyar insan ise cep telefonu kullanmaktadır.
3-) Klasik Diş Fırçaları, Elektrikli Fırçalardan Daha Çok Kullanılıyor
Ağaç dalları, lifler ve kemiklerden geçen diş fırçasının macerası, ilk elektrikli diş fırçasının Avrupa’da 1956 yılında Squibb Company tarafından üretilmesi ile farklı bir boyuta ulaşmıştır. 1960 yılında ABD’de Broxodent firması elektrikli diş fırçası üretimine başlamıştır.
Bu gelişmelere rağmen ise insanlar, klasik diş fırçalarını, elektrikli diş fırçalarına tercih etmeye devam etmiştir. Yapılan araştırmalar da göstermiştir ki, klasik diş fırçaları, elektrikli diş fırçalarına göre bakteri plağını temizlemekte %11 daha etkili olmuştur.
4-) Yumuşak Kıllı Diş Fırçaları, Sert Kıllı Diş Fırçalarından Daha İyidir
Bilinenin aksine, yumuşak kıllı diş fırçaları, sert kıllı diş fırçalarından daha sağlıklıdır. Çünkü performansı daha iyi olsa bile, sert kıllı fırçalara göre yumuşak kıllı fırçalar hassas diş etleri için çok daha koruyucudur.
5-) Diş Fırçaları Belirli Zamanlarda Değiştirilmelidir
Uzmanlara göre zaman içinde kılları yıpranan ve artık yeteri kadar dişleri temizleyemeyen diş fırçaları 2-3 ayda bir değiştirilmelidir.Diş hastalığı olanlar için ise uzmanlar, 3-4 haftada bir diş fırçasının değiştirilmesi gerektiğini söylemektedir. Zamanında değiştirilmeyen diş fırçalarının ağız ve diş sağlığına büyük zararlar verebileceği unutulmamalıdır.
6-) Diş Fırçaları Yoğun Bakteri Üreten Tuvaletlerden Uzakta Tutulmalıdır.
Diş fırçaları, bakteri üretiminin yoğun olarak görüldüğü tuvaletlerden yaklaşık 2-3 metre uzaklıkta kapaklı olarak bulundurulmalıdır. Islak diş fırçası kılları, havada bulunan mikropları çok kolay bir biçimde kapabilmektedir. Bu sebeple diş fırçaları sık sık dezenfekte edilmeli ve bulaşıcı bir hastalık ya da mikrop bulundurma riski bulunan bir başka fırça ile temas etmemesi sağlanmalıdır.
7-) Diş Fırçası Dil Temizliği İçin de Kullanılabilir
Üretilen pek çok diş fırçasının arka yüzünde artık dil temizliği için tasarlanmış bir kısım mevcuttur ve diş fırçalarının arka yüzü, dili en az sakız kadar etkili bir biçimde temizleyebilir. Dilinizi temizlemek için ekstra bir alete gereksinim yoktur.
😎 En Çok Kullanılan Diş Fırçası Rengi Mavi
En popüler ve en çok kullanılan diş fırçası rengi mavidir. Mavi renk diş fırçalarını ise kırmızı renkli diş fırçaları izlemektedir.