BP’nin Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç, Türkiye’den geri çekilme planlarının hiçbir zaman olmadığını ülkede daha geniş bir pazar ağı yakalamayı istediklerini söyledi.
Dünya geneli bir çok ülkede sıkıntılı günler geçiren BP’nin bu ülkelerden geri çekilmesi gündemde büyük yankılar uyandırmıştı. Bu ülkelerin arasında Türkiye’de yer alıyordu. Bu iddiaları yalanlayan ise BP’nin iki numarası konumunda bulunan Rafinaj ve Pazarlama CEO’su Tufan Erginbilgiç oldu. Erginbilgiç BP’nin Türkiye’den hiçbir zaman çekilmeyi düşünmediğini söyledi.
Türkiye’de daha fazla pazar ağına ulaşmak istiyoruz
İstanbul’da düzenlenen 23’üncü Dünya Enerji Kongresi’nde konuşan Erginbilgiç: ” Planlarımız dahilinde Türkiye genelinde daha fazla büyümek istiyoruz. Düzenlemelerin de çıkması ile birlikte ülkeye daha fazla ürün getireceğiz. İleriki zamanlarda Türkiye’deki piyasalarda daha rekabetçi ve serbest piyasa koşullarına uygun bir ortam olursa bizde ürün portföyümüzü geliştirerek daha büyük pazar ağı yakalamaya çalışacağız.
TANAP ve Güney Gaz Koridoru projelerinde BP yüzde 12 oranı ile ortaklığı bulunmaktadır. Bunlar BP için çok önemli projeler. Hatta sektördeki lider projelerden ikisi. 45 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz. Bu rakam gerek bizim için gerekse de sektör için ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir. Şuanda Güney Gaz Koridoru projesinin yüzde 83’ü bitmiş vaziyette. TANAP’ta ise zamanlama panelinde gidilme planları yapılıyor. TAP’ta da yüzde 20 oranında hisselerimiz mevcut. Bu projeler bizim şirket olarak iş hacmimizi artırıyor ve büyümemize fayda sağlıyor.
Gerek TANAP gerekse de Türk Akımı projeleri Türkiye’nin doğalgaz ticaret sektöründe lider bir merkez ülke olması yolunda emin adımlarla ilerlemesini sağlıyor. Jeopolitik konumu nedeni ile Türkiye çok ciddi bir merkez halinde. Bu sebeple doğalgaz sektörünü lideri olmasını hakkediyor.
Son zamanlarda Türkiye enerji sektöründe kömür ve yenilenebilir enerji ürünlerine yönelim göstermiş vaziyette. Fakat doğalgazdan hiçbir zaman vazgeçeceğini düşünmüyoruz.
Geçtiğimiz aylara nazaran petrol fiyatlarında da ciddi artışlar görülmeye başlandı. Artışlar kaldığı yerden devam edecektir. Fakat belirli bir tavanın olacağına inanıyoruz. Şu anlık bu tavan fiyatını kestirmek oldukça güç. 70 dolarlık seviyeye kadar çıkış yapacağı bizim tahminlerimiz arasında yer alıyor. 2008’de de bu hızda yükselme yaşanmıştı. Fakat daha sonra hızlı bir düşüş gerçekleşmişti. Bunun sebebi o zaman yaşanan küresel çaptaki finansal krizdi. ” dedi.