Resmi kurumlarda personel alımlarında bu tarihe kadar merkezi yerleştirme sistemi yapılıyordu. Fakat bundan sonra artık sözlü sınav sistemleri ile personel alımları gerçekleştirilecek. Sistemin yasalaştırılması ile birlikte kamu kurumlarına alınacak memurların tamamı sözlü sınavlardan geçecek. Böylelikle soruşturma yapılmadan memur olan kişi olmayacak. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu kişilerin kamuda çalışmasının önüne geçilmiş olunacak. Daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen alımlarında uygulanan sistem 2017 yılı itibari ile ilk olarak Sağlık Bakanlığı’nda da uygulanacak. Diğer bütün bakanlıklar bu sisteme geçecek.
KPSS puanının yanında sözlü sınav puanları da yer alacak
Kamu alanında bütün bakanlıklar içinde en çok sözleşmeli personelin bulunduğu bakanlıklar Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak belirlendi. Bu iki bakanlıkta görev alacak sözleşmeli personellerin tamamı sözlü sınavdan ve mülakattan geçirildikten sonra iş başı yapabilecekler. Bu sırada personellere güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. İki bakanlık dışındaki diğer tüm bakanlıklara da 2017 yılı içerisinde aynı sistem getirilerek yasalaştırılmaya çalışılacak. Bu uygulama ile birlikte sadece KPSS puanına bakılarak alımlar yapılmayacak. Yeni sistemde KPSS puanına ek olarak sözlü sınav notları da eklenecek. Sistemin temel amacı FETÖ mensubu bireylerin kamuda çalışmasının önüne geçilmesi sağlanacak.
Soruları çalarak devlet içinde yapılandılar
Şu anki mevcut sisteme göre kamu alanında çalışmak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için KPSS’ye girerek ÖSYM tarafından açıklanan kontenjanlara başvuruda bulunuyorlar. Yüksek puan alarak tercih yapan kişiler yerleştirilerek yeni görevlerine başlayabiliyorlar. Bu sistemde özellikle FETÖ mensubu üyeler kolaylıkla atanabiliyordu. Soruları çalarak kendi üyelerine dağıtan FETÖ böylelikle üyelerinin yüksek puanlar elde etmesini sağlayarak kamuda yapılanıyorlardı. Bu sistemde göreve başlayacak kişilerin sadece adli siciline bakılıyordu. Bu nedenle teröristlerin ayırt edilmesi imkansızlaşıyordu.
Gelecek olan yeni sistemdeki sözlü sınav ile birlikte ÖSYM’nin merkezi yerleştirme sistemi de tarihe karışacak. Memur olmak isteyen kişiler KPSS’ye girdikten sonra sözlü sınavlardan ve mesleğe uygun mülakatlardan geçerek değerlendirmeye alınacak. Bu sayede merkezi yerleştirme yerine kurumsal alımlar yapılmış olunacak. Kamu alanında ilk defa çalışmaya başlayacak kişilerin güvenlik ve arşiv taraması yapılarak FETÖ mensubu olup olmadığı öğrenilmeye çalışılacak. KPSS puanı ve sözlü sınav puanı ne kadar yüksek olura olsun güvenlik soruşturmasından geçemeyen adaylar hiçbir şekilde kamu alanında memur olarak görev yapamayacak.
Sınav ve atamalar ÖSYM tarafından yapılıyor
Merkezi yerleştirme sistemine göre Devlet Personel Başkanlığı tüm ülke genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel açığına ve taleplerine göre kontenjan listesini belirleyerek ÖSYM’ye bildiriyor. ÖSYM tarafından yapılan KPSS ile birlikte puanlarına göre tercih yapan adaylar yerleştirme aşamasına geçiyor. Merkezi yerleştirme ile birlikte kadrolu memur ve KİT sözleşmesine sahip personeller ilgili kurumlara atanarak çalışmaya başlıyorlar. Başta öğretmenler olmak üzere diğer meslek grubu mensubu adaylar bu uygulamanın dışında tutuluyor.