Ana SayfaEkonomiOPEC Ülkelerinde Petrol Üretimi Artışa Geçti

OPEC Ülkelerinde Petrol Üretimi Artışa Geçti

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) günlük olarak ham petrol üretimi, ekim ayı içerisinde eylül ayına oranla 220 bin varil artarak 33 milyon 93 bin varil seviyesine kadar çıkış yaptı. OPEC’in hazırlamış olduğu rapora göre OPEC ve OPEC dışındaki ülkelerde günlük üretilen petrol sayısı oluşan arza göre artış gösterdi. Ekim ayı içerisinde küresel piyasalarda oluşan petrol arzı, eylül ayına göre günlük 1 milyon 460 bin varil artarak 96 milyon 400 bin varile kadar yükselmiş oldu. 

OPEC’in eylül ayına oranla ekimde üretimlerde artış göstermesi küresel olarak üretilen petrollerdeki payında yükselişe neden olmadı. Her ne kadar üretimler artsa da küresel petrol üretiminde OPEC’in payı yüzde 34,6’da eski seviyesinde kaldı. Verilere göre OPEC üyelerinin içinde en fazla artış Irak’ta gerçekleşirken, Suudi Arabistan’da bir önceki aya göre azalma kaydedildi. 

Irak’ın günlük olarak ürettiği varil petrol sayısı 105 bin varil artış gösterip 4 milyon 455 bin varil seviyesine çıkış yaptı. İran’da ise üretimlerde 20 bin artış sağlandı ve 3 milyon 660 bin varile ulaşıldı. OPEC ülkelerindeki en büyük paya sahip olan Suudi Arabistan’da üretimler 87 bin varil oranında azalma yaşadı. Şu anda üretimler 10 milyon 491 bin varil seviyesinde seyrediyor. 

Afrika ülkelerinden Nijerya’da üretimler 95 bin varil oranında artarak günlük 1 milyon 524 bin varil seviyesine çıktı. Libya’da ise üretimlerde 92 bin varillik artışla 363 bin varile kadar yükseldi. OPEC’e Haziran 2016’da katılan Gabon en düşük üretimleri gerçekleştiren ülke oldu. Geçen aya göre 10 bin varillik azalış kaydedildi. 

OPEC raporuna göre küresel olarak taleplerde geçen seneye oranla 1 milyon 240 bin varil artış sağlandı. Böylelikle 94 milyon 400 varil seviyesine ulaşıldı. Tahminlere göre 2017 yılı içerisinde üretimlerde günlük 95 milyon 500 varil seviyesi görülecek. 

OPEC dışında yer alan ülkelerde petrol üretimi geçen seneye oranla düşüş yaşadı. 680 bin varil oranında düşüş yaşayan ülkeler şuanda günlük 56 milyon 300 varillik üretim gerçekleştiriyor. 2017 yılı içerisinde ise 56 milyon 500 bin varil seviyesinin görülmesi bekleniyor. 

Rapora göre şuanda sondaj kulesi sayısı bin 667 adet. Bu sondaj kulelerinin 554’ü OPEC üyesi ülkelere ait konumda bulunuyor. 

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.