Türkiye’de elektrikli otomobil imalatlarında teşviki artırma amaçlı desteler verilecek. Yeni yüzyıl teknolojilerini içeren hava taşıtı motorları, yeni rafineri sistemleri inşası, ilaç ve tıbbi cihaz üretimi konusunda yapılan Ar-Ge projelerine ve yatırımlarına teşvikler getirilecek. Yurt içindeki üretimlerde kapasite artışı sağlanmaya çalışılacak.
Açıklanan 2017 ile 2019 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program ile birlikte yeni düzenlemeler yapılacak. Bu düzenlemelerdeki temel amaç teknoloji seviyesinde artışa gidilerek verimlilik oranının maksimum düzeye ulaşması. Böylelikle uluslar arası düzeyde rekabet yarışında yer alabilme hedeflenecek.
Yeni düzenlemelerle birlikte katma değeri yüksek ürünlerin üretiminde ve geliştirilmesinde ciddi artışla görülecek. Ayrıca gen kaynaklarının korunmasında, ıslah çalışmaların artırılması ve geliştirilmesinde, nano teknoloji ile biyo teknoloji sektörlerinde çalışmalara daha fazla önem verilmesinde gerekli kurum kuruluş ve yatırımcılarla iş birliği yapılacak.
Çevre dostu projelerde artış sağlanacak
Düzenlemelerle birlikte çevre dostu politika izlenecek. Bu bağlamda yeni iş sektörleri, gelir kaynakları, ürün ve teknolojilerin geliştirmesi için iş fırsatları ortaya çıkacak. Yurt içi ve yurt dışında yapılan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında fayda maliyet oranının yüksek seviyede olmasına dikkat edilecek. Linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların aranmasında ve üretilmesinde yürütülen çalışmalar en üst seviyeye kadar çıkarılacak. Kaya gazı başta olmak üzere yeni teknolojilere de önem verilerek yine fayda maliyet oranının yüksek seviyede olmasına dikkat ederek çalışmalar gerçekleştirilecek.
Yeni yatırımlara, imalat ile üretim sanayi sektörlerinde çalışmalar artırılacak. Bu çalışmalarla ihracatta yüksek pay politikasına kaldığı yerden devam edilecek. İhracat payı yüksek ürünler de üretimler artırılacak ve farklı pazar ağlarının aranmasına yönelik araştırmalar yapılacak. Bu sektörlerde yeni destek mekanizmaları oluşturularak hizmete sunulacak.