Gençler iş ararken artık daha az telaş yaşayacaklar. Gençlerin iş hayatına katılmalarının sağlanması için yepyeni bir proje geliştirildi. Yapılan projeye göre İŞKUR birimleri ve özel istihdam büroları gençlerin iş bulma kapılarından olacak. Yeni uygulamayla birlikte 2.6 Milyon gence iş umudu doğdu.
GREV VE LOKAVTTA GEÇİCİ İŞÇİ OLMAYACAK
Özel istihdam bürolarının başta olduğu yeni proje kapsamında hükümete bürolar tam 3 yıllık söz verdiler. Verilen söz doğrultusunda 2.6 Milyon gence iş umudu doğuyor. Gençlere iş bulmak amacı ile 500 özel istihdam bürosu ile birlikte İŞKUR’un ilgili birimleri de çalışmalar yürütecek. İstihdam büroları sadece iş bulma anlamında değil aynı zamanda da meslek edinme kapsamında da hizmet vererek kurslar açmaya başlayacak. Ayrıca bürolarda kiralık bazda işçiler de çalışmaya başlayacak. Dün yürürlüğe giren karar neticesinde esnek çalışma modelleri ön planda yer alacak.
Grev ve lokavtlar kapsamında da yeni düzenlemeler dün itibari ile gelmeye başladı. Grev lokavt kapsamında çalıştırılan işçiler geçici statüsünde olamayacak. Yani buralarda kiralık işçi değil, daimi işçi çalıştırma zorunluluğu gelecek.
GEÇİCİ İŞÇİ MAAŞLARI KONUSUNDA HASSASİYET
Geçici işçi çalıştırma uygulaması kapsamında işçilerin maaşı konusunda da önemli detaylar açıklandı. Açıklanan bu detaylar çerçevesinde işçinin alacağı maaşın ehemmiyetine dikkat çekilerek geçici işçilere özel istihdam bürolarının 3 aya kadar maaşlarının verileceğine dikkat çekildi. Maaşı ödenmeyen işçiler hakkında işveren ise 15 günlük süre kapsamında şikayette bulunabilecek. Geçici işçi ise bu 3 aylık süreç içinde işvereninden avans ya da borç alamayacak.
İŞLETMELERE GEÇİCİ İŞÇİ KOTASI
İşletmelere geçici işçi yerleştirilmesi kapsamında sınır da belirlendi. İşletme hacmine göre işçi alımı yapılacak. Toplan işçi sayısının 4’te 1 oranını geçmeyecek şekilde geçici işçi alımı yapılacak. İşletmede 10 ve altındaki rakamlar kadar işçi varsa işletme en fazla 5 tane geçici işçi alımı gerçekleştirebilecek.