Daha çok, göz kapağı, boyun, yüz ve kasık bölgesinde görülen, cilt etiketleri genellikle düzensiz şekillerde büyür. Bazen göğüsler ve koltuk altlarında da görülebilir.
Birçok faktör cilt etiketlerine (siğil) sebep olabilmektedir. Bunlardan bazıları, tıraş kesik ve çizikleri, mücevherlerden kaynaklı sürtünme, aşırı steroid kullanımı ve gebeliğe bağlı hormonal değişikliklerdir. Önlem alınmayan cilt etiketleri, diyabet ve obezite gibi tıbbi birtakım sorunlara neden olabilmektedir.
Cilt etiketleri (siğiller) genellikle doktorlar tarafından tıbbi yöntemlerle giderilse de, evinizde çok daha ekonomik ve doğal yöntemler aracılığı ile bu sorundan kurtulmak mümkün. Siz de evinizde bu yöntemleri kullanarak bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
1-) Çay Ağacı Yağı
Ayrıca melaleuca yağı da denilen çay ağacı yağı, Avustralya’nın güney-doğusunda bulunan Queensland bölgesinde yetişen yerli bir uçucu yağdır. Çay ağacı yağı, çok farklı hastalıkların tedavisinde kullanıldığı gibi, cilt hastalıkları için de kullanılan popüler bir bitkidir. Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olduğu bilinen çay ağacı yağı etkili bir antiseptiktir.
Birkaç damla çay ağacı yağı bir pamuğa sürülerek cilt etiketlerinin görüldüğü bölgeye dairesel hareketler çizerek uygulanır. Cilt etiketlerini yok etmede etkili olan bu ağrısız ve kolay yöntem günde 2 kere olmak üzere 2 hafta boyunca kullanıldığında etkisini gösterecektir.
2-) Elma Sirkesi
Elma sirkesi, diş ağrısı, zehirlenme, kepek oluşumu ve alerjik hastalıklarda, binlerce yıldır kullanılan geleneksel bir ilaçtır. Cilt güzelliği için kullanılan en bilinen bitki elmadır. Hatta Kleopatra’nın güzelliğini korumak için elma sirkesi kullandığı rivayet edilmektedir.
Çay ağacı yağı gibi, elma sirkesi de çeşitli cilt hastalıklarına ve cilt etiketine karşı antiseptik özellikler barındırmaktadır. Elma sirkesi cilt kaşıntısına da iyi gelir.
Uygulayacağınız bölgeyi temizledikten sonra parmağınız ya da pamuk yardımı ile elma sirkesini sürünüz ve kuruyana kadar bekleyiniz. Uygulamadan sonra batma hissi oluşabilir. Bu korkulacak bir durum değildir.
3-) Kekik Yağı
Güçlü aromatik kokusu ve tadı ile bilinen kekik yağı, aynı zamanda antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikler içerir ve siğillerin tedavisinde yardımcı olarak kullanılır. Kekik yağı, yarı miktarında Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak cilt etiketlerinin olduğu bölgeye 2 ila 4 hafta arasında uygulanır. Tedavi sonucunda siyah lekelerin kaybolduğunu göreceksiniz. Kekik yağı, göz kapakları ve genital bölgeler için uygun değildir.
4-) Hint Yağı
Hint yağı keneotu tohumlarını elde edilen yağdır. Sarımsı bir renge sahip olan bu yağ, genellikle ticari amaçlı kullanılır. Anti-bakteriyel özellikler taşıyan Hint yağı, cilt etiketlerine karşı etkilidir ve vücudu virüslere karşı da koruyan güçlü bir savunma aracıdır.
Bikarbonat soda ile Hint yağı karıştırılarak elde edilen macun, cilt etiketlerinin görüldüğü bölgelere uygulanır. Yapışkan bir özelliğe sahip olan bu yağı inceltmek için narenciye yağı kullanılabilir. Bu macun günde iki kere uygulanarak ya da gece uyumadan önce yara bandı yardımı ile sabaha kadar bekletilerek, yaklaşık 4 hafta boyunca kullanıldığında etkisini gösterecektir.
5-) Limon Suyu
Yakın tarihli bir araştırmaya göre limon suyu, norovirüs hastalığına karşı kullanılabilecek önemli bir dezenfektandır. Herkesin bildiği üzere, asidik yapısı nedeniyle temizlik maddelerinde, özellikle de bulaşık deterjanlarında limon suyu yoğun olarak kullanılır. Sitrik asit içeren limon suyu cilt etiketlerine karşı iyi bir çözümdür. Siğillerin görüldüğü bölgede bakteri oluşumunu engellemesi açısından da güçlü bir antiseptik özelliğe sahiptir.
Taze sıkılmış limon suyu, cilt etiketleri tamamen bitene kadar günde üç kere uygulanır.