Kamu ve hazine taşınmazları ile birlikte özel mülkiyete konut taşınmazlarda yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) oluşturulacağı açıklandı. Oluşturulacak yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA)’nın büyük ölçekli olacağı da belirtildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile uygulamanın Resmi Gazete’de “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği” adı altında yayımlandığı ve yürürlüğe girdiği açıklandı. Yasa yönetmeliği ile birlikte kamu ve hazine taşınmazları ile birlikte özel mülkiyete konu taşınmazlarda yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) oluşturulacak, bu alanlarla yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkili kullanılması hedefleniyor. Oluşturulacak yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) sonrasında yatırımcılara tahsil edilecek. Bu uygulama ile yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA)’nın yatırımları daha hızlı bir şekilde yapılacak ve bu alanlarda elektrik üretimi de yapılacak. yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA)’na dayalık olarak üretilecek elektrik enerjisi tesislerinde ileri bir teknoloji kullanılacak. Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA)’nda yapılacak elektrik enerjisi üretim tesisleri ile elektrik üretiminin yurt içinde yapılması sağlanacak ve ülke ekonomisine katkı yapılmış olacak.
Kamu ve hazine taşınmazları ile birlikte özel mülkiyete konut taşınmazlarda oluşturulacak yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) ile elektrik yurt içinden temin edilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği” ile Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) belirleme ve derecelendirme koşulları da belirlenmiş olacak. Belirlenecek bu yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) koşul ve kriterleri de sonrasında Resmi Gazete’de ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesinde yayımlanacak.
Yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) alanında elektrik enerjisi üretmek isteyen tüzel kişiler kullanım hakkı sözleşmesi imzalayacak ve üretim lisansı ile önlisansı olması zorunlu bir koşul olacak. Önlisans ve üretim lisansı olmayan tüzel kişiler elektrik üretimi yapamayacak.