Kıdem tazminatı yasasında değişiklik yapılıyor. Yapılan değişiklikle birlikte her çalışanın kıdem tazminatı alması sağlanacak. Yeni yapılacak düzenleme hazırlık aşamasında sona gelindiği ve uygulamanın yakında geçerli olmaya başlayacağı belirtildi.
Kıdem Tazminatı yasasında yeni yapılacak uygulama için hem işçi ile hem de işverenler ile görüşülecek. Yeni yapılacak uygulama ortak bir karar ve talepler doğrultusunda yapılacak. Yeni sistem Kıdem Tazminatı fon dönemi başlayacak. Buna göre 1 yıllık çalışma ile kazanılan 1 aylık brüt kıdem tazimatında fonla birlikte azalma olmayacak. 30 günlük çalışma karşılığı olan 8.3 değerindeki miktar devlet tarafından korunacak ve miktarında düşüş yaşanmayacak. Yeni fon ile her işçinin bireysel kıdem hesabı olacak. İşçilerin bireysel kıdem hesaplarına işverenler her ay düzenli olarak belirli miktarda para yatıracak. Çalışan kişiler de bireysel kıdem hesaplarına her ay yatan parayı sürekli takip edebilecek ve miktarı öğrenecek.
Her çalışana açılacak olan bireysel kıdem hesapları 1 Ocak 2017’de açılacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte bütün çalışanlar kıdem tazminatı fonundan faydalanabilecek. İşçiler en az 3 bin 600 gün prim ödeme zorunluluğunda olacak ve en az 15 yıl çalışmaları karşılığında bireysel kıdem hesaplarına birikecek olan parayı kullanabilecek. Evilik ve askerlik gibi özel durumlarda kıdem hesabında yer alan paraların kullanılabilmesi için 10 yıllık bir çalışma şartı sunulacak. Emekli olan kişiler bireysel kıdem hesaplarına birikten tüm parayı çekme hakkına sahip olabilecek.
Yeni yasa ile birlikte 1 gün çalışan kişi bile kıdem tazminatı alacak. Eski sistemde yalnızca işten atılanlara verilen kıdem tazminatı artık istifa eden kişilere de verilecek. Yeni yasanın 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulamaya konulacağı öngörülüyor. Yeni yasa birçok değişikliği içinde barındıran bir yasa olacak.