Ana SayfaSağlıkTelevizyon İzlemenin Sağlığınıza Vereceği 6 Büyük Zarar

Televizyon İzlemenin Sağlığınıza Vereceği 6 Büyük Zarar

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Hiç farkına varmadan, televizyon başında geçirilen zaman bağımlılığa dönüşmekte. Size biraz sonra vereceğimiz bilgilerden sonra televizyon izleme saatinizi sınırlama gereksinimi duyacaksınız.
İşte TV izlerken sağlığınızı kaybetmenize neden olacak 6 risk;

1-) Obezite ve Diyabetik Riski
Televizyon başında uzun süre hareketsiz geçirilen zaman ve tüketilen abur cuburlar aşırı yağlanmaya ve dolayısıyla obezite ve diyabet hastalıklarına neden olmaktadır.
Egzersiz ve fiziksel aktiviteye zaman ayırmayıp da televizyon başında geçirilen uzun süreler sağlığımızı açık bir biçimde tehdit etmektedir.
Pittsburgh Üniversitesi’nden Dr. Andrea Kriska’nın yaptığı araştırmaya göre televizyon başında geçirilen her 4 saat diyabetik riskini %3,4 arttırmakta.

2-) Kalp Rahatsızlıklarından Kaynaklı Ölümlerin Artması
Amerikan Kalp Derneği Dergisi’nde (American Heart Association Journal) yayımlanan bir araştırmaya göre, televizyon başında geçirilen uzun zaman sonucunda genç yaşta kalp rahatsızlıklarından ölümlerin arttığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları günde 3 saatten fazla TV başında geçirenlerin, 8 sene içinde kalbe bağlı bir hastalıktan hayatını kaybetme riskinin çok fazla olduğunu söylüyor. Günde 1 saat ve daha az TV izleyenlerin ise daha uzun yaşadığı yapılan bu araştırmanın tespit ettiği bir gerçek. Daha uzun ve sağlıklı bir hayat için günde 1 saatten fazla TV izlememek gerekiyor.

3-) Uyku Problemlerine Yol Açması
İnsanın, sağlıklı bir hayat sürdürebilmesi açısından en büyük ve en önemli ihtiyaçlarından biri uykudur. Televizyon başında uzun zaman geçiren insanların, uyku problemleri ile karşı karşıya kaldığı herkesçe bilinen bir gerçektir. TV karşısında aşırı konsantrasyonla geçirilen zaman, dinlendirici bir uykunun önünde büyük bir engel olarak duruyor. Kaliteli ve dinlendirici bir uyku için TV başında geçirilen zamanın kısıtlanması şarttır.

4-) Saldırgan Davranışlara Yol Açması
Özellikle çocuklar, TV’de ve oynadıkları dijital oyunlarda gördüklerini içselleştirebiliyorlar. Türkiye’de gösterilen dizi ve filmlerde şiddet içeren unsurların yoğun bir biçimde işlenmesi uzun zamandır gündemi meşgul eden konulardan biri. Bu durum, zaman zaman haberlerde de örneğini gördüğümüz üzere, çocuklarda ve yeterli olgunluk seviyesine ulaşamamış kimselerde büyük zararlar oluşmasına neden olabiliyor. Kişilerdeki aşırı saldırgan tutumlar veya saldırganlığı normal bir davranış olarak görme eğilimi, TV’lerin toplum sağlığı açısından verdiği en büyük zararlardan biridir. Bu sebeple, TV izlerken ve çocuklarımıza TV izletirken seçici olmalı ve sınırlar koymasını bilmeliyiz.

5-) Depresyon Riskini Arttırması
İnsanlar TV izlerken çoğu zaman toplumdan izole olur ve yalnız kalma eğilimi içinde bulunur. TV başında uzun zaman geçirmek ruh sağlığına ciddi zararlar vermekte, insanların depresyona girme riskini arttırmaktadır. Bu sebeple, ailemize ve sevdiklerimize ayırdığımız zamanı arttırmalı, TV karşısında daha az zaman geçirmeliyiz.

6-) Çocuk Ruh Sağlığını Tehdit Etmesi
Pek çok ebeveyn, küçük yaştaki çocuklarını oyalamak ya da başlarından savmak için televizyonu kullanıyor. Özellikle anneler, ev işlerini daha rahat yapabilmek ve ayaklarına dolandığını düşündükleri küçük çocuklarını meşgul etmek için bütün gün televizyonu açık tutabiliyor. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonları minik dimağlarda çok korkunç hasarlara neden olabilir. Amerikalı Doktor David L. Hill, 2 yaşından küçük çocukların ekranlar ile karşı karşıya bırakılmasının dil gelişimini olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Ayrıca uzun süre TV izleyen çocukların gerçeklik algısının bozulduğu da yapılan araştırmaların ortaya koyduğu neticelerden biridir.

Daha uzun, daha sağlıklı ve mutlu bir hayat için, televizyon karşısında geçirilen zamanı kısıtlamalıyız. Kendimizi ve çocuklarımızı televizyonun neden olduğu zararlardan korumayı bilmeli ve öğrenmeliyiz.

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.