1-) Kendinize İyi Bakın;
Öncelikle sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için kendi beden ve ruh sağlığımıza dikkat etmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Mutlu çocuklar yetiştirmek için, ilk olarak anne-baba olarak bizlerin mutlu olmayı öğrenmesi gerektiğini bilmeli, mutluluğun bir hedef değil, bir yol olduğunun farkında olmalıyız.
2-) Tutarlı Olun
Kural koymak çocuklar için çok sıkıcı bir durum gibi gözükse de, aslında onların hayat boyunca sağlıklı kararlar alması, disiplinli bir yaşam sürebilmesi için çok önemlidir. Ev içinde ailenin bütün fertlerinin katılımı ile belirlenmiş kurallar belirlenmeli ve bu kuralları uymamanın sonucunda ne tür yaptırımların uygulanacağı kararlaştırmalıdır. Burada anne-babaya düşen en büyük sorumluluk ise bu kurallar karşısında tutarlı olmak, anne ve babanın aynı çizgide durabilmeyi başarmasıdır.
3-) Sonuca Değil Çabaya Odaklanın
Çocuklarımızın gerek sosyal hayatta, gerekse okulda başarılı olabilmek adına göstermiş olduğu çabaya odaklanmalı, sonuca göre değerlendirmede bulunmamalıdır. Unutmamalıdır ki hiçbir sınav, çocuklarımızın kişiliğini ve çabasını ölçmez. Sadece bilgi ve becerisini ölçebilir. Her çocuğun farklı konularda yetenekleri olduğunu, zeka türlerinin birbirlerinden farklılık gösterdiğini akıldan çıkarmamalıyız.
4-) Onlarla İyi Bir İletişim Kurun
Özellikle son yıllarda en çok söylenen sözlerden biri, “Oğlumla-Kızımla arkadaş gibiyiz” sözüdür. Bir kere şunu bilelim. Çocukların hayatı boyunca çokça arkadaşı olacaktır. Ama bir tane annesi, bir tane babası olacaktır. Lütfen çocuklarınıza anne ve baba olunuz. Özellikle, çalkantıların ve dalgalanmaların çokça yaşanacağı ergenlik döneminde yüzleşilecek sorunlara karşı, çocuklarınız için güvenilir birer liman olabilmek adına, onlarla samimi, dürüst ve sağlıklı ilişkiler kurun. Tabi bunun için ergenlik dönemine gelmelerini beklemeyin. O dönem geldiğinde çok geç kalmış olabilirsiniz. Bunun için bebek henüz anne karnında iken çalışmalara başlayın.
5-) İyimser Olun
Çocuklar anne-babanın sağlıklı bir iletişim içinde olduğu olumlu bir aile ortamında çok daha mutlu ve huzurlu olacaklardır. Bu sebeple eşler arasında sağlıklı bir ilişki olması çok önemlidir. Çocuklarınıza karşı sürekli olumlu cümleler kullanın ve olumlu davranışlarda bulunun. Hayatta her türlü zorluğa karşı iyimser bir tutum belirleyin ki, çocuklarınız da iyimser birer birey olarak yetişsin. Onların yanında tartışmaktan sakının ve ekonomik problemleri onların yanında konuşmayın.
6-) Gerçekçi Olun
İyimser olmak ve olumlu tutumlar geliştirmek elbette gerçekçi olmamak anlamına da gelmiyor. Mutlaka mutsuz ve kötü günler de yaşanacaktır. Çocuklarınıza, hayal kırıklıklarını, öfkelerini ve üzüntülerini uygun bir yolla dışa vurmalarını öğretin. İçerde saklanan bu olumsuz duyguların, çok daha büyük fiziksel ve ruhsal problemlere yol açabileceğini unutmayın.
7-) Çocuklarınıza Daha Az Oyuncak Alın
Özellikle küçük yaştaki çocuklar için, ne kadar çok oyuncak, o kadar çok mutluluk demek değildir. Onlara az fakat ruhsal ve bedensel gelişimlerinde yardımcı olacak oyuncaklar alın. Hatta onlarla birlikte yaptığınız bir oyuncakla, oyuncakçıdan aldığınız bir oyuncağa göre daha çok vakit geçirdiklerini göreceksiniz. Onlarla ev ortamında kolaylıkla yapılabilecek basit oyuncaklar oluşturun. Hazır uçurtma almak yerine, birlikte uçurtma yapın. Unutmayın ki çocukların en büyük ihtiyacı sevgi ve ilgidir. Onlarla daha fazla vakit geçirebilmek için her imkanı değerlendirin.
😎 Kendi Kendilerine Kalmalarına İzin Verin
Çocuklar kaşif ruhludur. Zaman zaman kendi kendilerine kalmalarına imkan tanıyarak, gerek çevreyi, gerekse kendilerini daha iyi tanımalarına fırsat verin.
9-) Sorumluluklar Verin
Yapılan pek çok araştırma neticesinde, düzenli bir biçimde sorumluluklar verilen çocukların, zihinsel, sosyal ve duygusal açıdan gelişimlerinin çok daha sağlıklı olduğu gözlenmiştir. Çocuklarınıza yaşlarına ve gelişim dönemlerine uygun sorumluluklar verin. Mesela, 4-5 yaşlarındaki çocuğunuza, ekmeği sofraya getirip götürme görevini verebilirsiniz.
10-) Onlara Teşekkür Etmeyi Öğretin
Teşekkür etmeyi bilen çocuklar, insanlara ve ellerindeki nimetlere karşı çok daha saygılı ve kıymet bilen çocuklar olarak hayat yoluna çıkacaklardır. Onlara, Allah’a, anne-babalarına, kardeşlerine ve diğer insanlara gerektiğinde minnet duymayı öğretin. Hiçbir şeyden ve hiç kimseden memnun olmayan çocuklar yetiştirmeyi istemeyiz sanırım.
Çocuk yetiştirmek gerçekten çok zor ve meşakkatli, bir o kadar da mutluluk verici bir olaydır. Onların kıymetini bilelim ve onları sağlıklı ve mutlu bireyler olarak topluma hazırlayalım.
Psikolojik Danışman Ercüment EŞSİZ