Ana SayfaSağlıkÇocuk Eğitiminde Sık Yapılan 7 Hata

Çocuk Eğitiminde Sık Yapılan 7 Hata

Yayın tarihi:

Kategori:

Google Haberlere Abone Ol:

Onları sağlıklı bir biçimde büyütmek için olanca gücümüzle çalışır, fiziksel ve zihinsel gelişimleri için elimizden gelen bütün fedakarlıkları yaparız. Fakat pek çok kere, iyi niyetle hareket ettiğimiz halde, istemediğimiz sonuçlara neden olan ciddi hatalar yaparız. İşte çocuk eğitiminde en sık yapılan 7 hata.

1-) Vaaz Vermek

Öncelikle yaptığımız davranışların, ne kadar bağırarak söylersek söyleyelim, sözlerimizden çok daha yüksek sesle konuştuğunu unutmamalı. Her bireyin ve elbette ki çocuklarımızın kendilerine ait bir hayatı olduğunu, onların bizlere sadece birer emanet olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Çocuklarımıza karşı, vaaz verir gibi yüksek perdeden konuşmaktan kaçınmalı, onlara hayat yolunda iyi birer rehber olmaya gayret etmeliyiz. Söylemlerimizle, davranışlarımızın çelişmemesine büyük önem vermeliyiz.

2-) Kendi Fikirlerimizi Empoze Etmek

Her birey özgürdür ve kendine özgüdür. Kendi fikirlerimizi onlara zorla empoze etmeye çalışmak, bizim başaramadıklarımızı veya eksiklik hissettiğimiz şeyleri onlardan beklemek haksızlıktır. Ayrıca mutsuz bir birey yetiştirmek için yapılabilecek en kötü hareketlerden biridir. Bize düşen, çocuklarımızın yetenekleri, ilgileri ve eğilimleri doğrultusunda onlara rehberlik yapmaktır. Bu elbette çocuklarımızı sınırsız bir özgürlükle baş başa bırakıp, hiçbir seçimlerine karışmayacağız demek değil. Elbette ki iyiyi kötüyü, doğruyu yanlışı onlara uygun bir dille anlatacağız. Ama biz anne-babalara, çocuk eğitiminde düşen en büyük görev, iyi bir örnek ve rehber olmaktır.

3-) Risk Almalarına İzin Vermemek

Özellikle yaşadığımız toplumda, çocuk eğitimi konusunda aşırı koruyucu tutumların sergilendiği aile örneklerini çokça görürüz. Çocuklarımızı tehlikelere karşı korumak elbette ebeveynler olarak görevimiz. İpin ucunu kaçırarak, çocuklarını sosyal yaşamdan soyutlayan, çevredeki bütün insanları canavarmış gibi gösteren, her an bir yerlerden bir tehlikenin geleceğini çocuklarının zihnine kazıyan aileler, çocuklarının, biraz büyüdüğünde, sorumluluk almaktan ve kendi kararlarını kendilerinin veremediğinden şikayet etmeye başlıyorlar. Başarılı çocuklar yetiştirmek istiyorsak, çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren küçük riskler almalarına izin verelim. Parkta oynarken düşüp dizlerinin parçalanmasına müsaade edelim. Onları ömür boyu cam fanuslar için de tutamazsınız ya.

4-) Tehditlere Karşı Onları Hayata Hazırlamamak

Başarılı çocuklar yetiştirmek için, onların risk almasına izin vermemiz gerektiğini yukarıda anlattık. Fakat ebeveynlerin, risk ve tehdit ayrımının farkını iyice kavraması gerekir. Hangi durumda ne gibi tehdit ve tehlikelerle karşı karşıya kalacaklarını çocuklarımıza öğretmek, öğretmenlerden önce anne-babalar olarak bizlerin görevi. Mesela, arabada arka koltukta da olsa kemer takması gerektiğini çocuğa öğretmeliyiz. Bu sadece küçük bir örnek. Çocuklarımıza, hayatları boyunca karşılaşacakları tehditler ve tehlikelerle nasıl baş edebileceklerini öğretmek bizim asli görevlerimizden biridir.

5-) Teknolojiden Korkup, Yaşadığımız Çağa Aykırı Davranmak

Çok kere duyduğunuz ve okuduğunuz gibi, teknoloji çağında yaşıyoruz ve yeni nesle uyum sağlamakta zorlanıyoruz. Çocuklarımıza daha iyi birer rehber olabilmek adına onları teknoloji çağının tehlikelerinden korumak için gereksiz yasaklar koymak yerine, minimum seviyede teknolojik aletleri kullanmayı öğrenip, kontrollü bir biçimde çocuklarımızın bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi teknolojik aletleri kullanmalarına imkan tanımalıyız. Yasaklamak asla çözüm olmayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken şey ise, yaşlarına uygun olarak bu aletleri kullanmalarını sağlamaktır.

6-) İlgisizlik

Günümüzün en büyük problemlerinden biri de, çocuklarımıza yeterli zaman ayırmayışımız ya da onlarla kaliteli zaman geçirmeyişimizdir. Bakınız, geçir(e)meyişimiz demiyorum. Geçirmeyişimiz. Televizyon karşısında dizilere, maçlara, gereksiz yarışma programlarına, sosyal medyaya ayırdığımız zamanın yarısını bile çocuklarımıza ayırmıyoruz. Hangi anne babaya sorulsa “Çocuğum için canımı veririm.” der. Fakat konu zaman olunca nedense, bize hiçbir fayda sağlamayan şeylere ayırdığımız zamanın onda birini çocuklarımıza ayıramayız. Unutmayın ki, çocuklarınızla birlikte televizyon izlemek, onlarla zaman geçirmek anlamına asla gelmiyor. Çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için onlarla gerçekten vakit geçirmeye ne dersiniz?

7-) Kendi Yaptığımız Hataları, Onların Yapmamasını Beklemek

Elinde püfür püfür sigara içen ve eline geçen paranın ciddi bir bölümünü sigara ve kumara yatıran, haftanın birkaç günü eve zil zurna sarhoş gelen bir baba, komşularının ve akrabalarının arkasından türlü dedikodular yapıp, telefonda ayaküstü kırk yalan söyleyen bir anne, çocuklarını bu tehlikeli alışkanlıklardan ne derece koruyabilir ki? Çocuklarınızın kötü alışkanlıklardan uzak durmasını istiyorsanız, ilk önce siz bu alışkanlıklardan vazgeçmesini bilmelisiniz.

Topluma iyi yetiştirilmiş vatandaşlar kazandırmak için, bu hatalardan geri durmalı ve ilk önce anne-baba olarak kendimizi yetiştirmeliyiz. Zaten kendini iyi yetiştiren bireyler, çocuk eğitiminde yanlış yapmayacaktır.
 

Psikolojik Danışman Ercüment EŞSİZ

Orhan Babaeski
Orhan Babaeskihttps://www.bankaciyim.net
Bankacılık sektörünü yakından takip eden Orhan Babaeski, bankacılık kariyeri alanında yaptığı araştırmaları içerikselleştirmeyi sever. Güncellemeler ve banka haberlerini yakından takip eden Orhan, kendi yorumlarıyla birlikte gelişmelerden haberdar olunması için içerikler hazırlar.

Merak ettiklerini sormak için:

Yorum alanını doldurun.
Lütfen adınızı buraya yazın

Aramıza Katılın

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
68TakipçilerTakip Et
2,210TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol

Ticari Kredi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Ticari kredi, işletmelerin genişleme, ekipman yatırımı, stok finansmanı gibi çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı...

Hayat Sigortası Kapsamı Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hayat sigortası, sigortalı kişinin kendisini, yakınlarını çeşitli olumsuz durumlara karşı maddi olarak güvence altına...

TTNET Faturası Nasıl Ödenir ve Borç Öğrenme (ADIM ADIM)

İnternet erişimini sağlayan TTNET aboneleri için fatura ödeme ve sorgulama işlemleri artık çok daha...

Kripto Grafiklerini Anlama: Her Kripto Para Canlı Borsa Grafiklerini Aynı Gösterir mi?

Kripto para grafik analizi, kripto dünyasındaki tüccarlar ve yatırımcılar için temel bir beceridir. Bu...

Albaraka Türk Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi Arıyor!

Albaraka Türk Katılım Bankası, banka personel alımları kapsamında yayınladığı iş ilanı ile İstanbul Ümraniye...

İmza Sirküsü ve İmza Beyannamesi: Fiyatları, Farkı, Örneği

İmza beyannamesi ile sirküsü çok fazla karıştırılan iki kavram. Günümüzde bu iki kavram birbirinin yerine kullanılmaktadır.