Çocuklarının yeteneklerini ortaya çıkarıp başarı duygusunu yaşamalarını sağlamak ve onları güzel bir hayata hazırlamak için bütün ebeveynler olanca gücüyle gayret gösterirler. Onlara kah özel dersler aldırırlar, kah çeşitli kurslara (resim, gitar, keman, bale vb.) gönderirler, kah sportif faaliyetlerde başarıyı yakalamaları için uğraş verirler. Her şey onların başarısı içindir. Peki başarılı çocuklar yetiştirmek için hangi yolları izlemeliyiz?
1-) Erken Başlamak Önemli
Çocuklar keşfedilmeyi bekleyen yeni birer kıta, bulunmayı bekleyen birer hazine gibidir. Çocuklarımızın yeteneklerini ne kadar erken fark eder ve bu doğrultuda eğitim almalarını sağlarsak, başarıyı yakalamaları o kadar kolay ve hızlı olacaktır. Çocuklarımızı iyi tanımalı ve tabiri caizse onları, yeteneklerini keşfe hazır birer antrenör gibi gözlemlemeliyiz. Bunu yaparken kıyaslama ve çocukları bir yarış atı gibi görme eğiliminden ise katiyetle sakınmalıyız. Onlara yeteneklerini ve başarılı olabilecekleri alanları ortaya koyabilecekleri imkanlar sunmak başarıyı getirecektir ve bu her anne-babanın asli bir görevidir.
2-) Klasik Ebeveyn Tutumlarından Uzak Durmalı
Çocuklar anne ya da babayı (aileden aileye değişkenlik gösterebilir) evde otoriteyi temsil eden bir devlet başkanı gibi görürler. Bu bizim gibi ataerkil toplumlarda sık görülen bir durumdur. Oysa biz çocuklarımıza, arkadaşlıkla/ebeveynlik arasındaki ince çizgiyi koruyarak, iyi bir rehber gibi yaklaşmalıyız. Çocuklarımızın kendilerini gerek sözlü, gerekse davranışsal olarak ifade etmelerine izin vermeliyiz. Çekingen ve kendini ifade edemeyen bir çocuktan başarı beklenemez.
3-) Eğlenceli Öğrenme Yöntemleri Geliştirmeli
Her çocuğun öğrenme stili farklıdır. Çocuklarımızın zihni tıpkı birer sünger gibidir. Ne verirseniz onu alır. Ama öncesinde, çocuğumuzun zeka türünü, gerekirse profesyonel bir yardım alarak tespit edip ona göre eğlenceli öğrenme stilleri geliştirmesine yardımcı olmalıyız. Görsel, işitsel, dokunsal zeka türlerinden hangisine sahip olduğunu bildiğimiz çocuğumuzun başarıyı yakalamasına yardımcı olmak çok daha kolay olacaktır.
4-) Seçme Özgürlüğü Tanımalı
Çocukların hayal dünyası o kadar büyüktür ki, biz bunu sanki hiç çocuk olmamışız gibi bir türlü anlayamayız. Çocuklarımızın hayallerini gerçekleştirmelerine imkân tanıyacak seçimler yapmalarına izin vermeliyiz ki başarılı olabilsinler. Hayal etmeyen, seçim özgürlüğü olmayan bir çocuktan başarı beklemek hayaldir. Yetenekleri ve ilgileri doğrultusunda hayallerini gerçekleştirmeleri için onlara olanak sağlamalıyız. Ressam ya da arkeolog olmak istiyorlarsa bırakın seçimlerini kendileri yapsınlar. Unutmayın ki başarı, severek yapılan bir işle ve mutlu iş yaşamıyla birlikte gelir. İşinde başarılı olan birinin iyi paralar kazanması ise kaçınılmazdır.
Psikolojik Danışman
Ercüment EŞSİZ